“Feromon tuzağı nedir” sorusu özellikle üreticiler tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Feromonlar, aynı türdeki böceklerin özellikle çiftleşme dönemlerinde birbirleriyle iletişim yöntemidir. Bu sayede böcekler bir bölgede karşı cinsle iletişime geçer, çiftleşir ve yumurtalarını yine bu bölgede yer alan bitkilerin ya da toprağın içine yerleştirir. Özellikle tarımsal ürünlere zararı olan böceklerin popülasyonun bu şekilde artmasıyla birlikte hasat büyük oranlarda zarar görür.
Feromon tuzağı nedir sorusunun yanıtı da tam olarak burada gizlidir. Bu tuzaklar böceklerin ilgisini cezbeden kokularla böceklerini kendine çekerek, çiftleşmenin önlenmesini sağlar. Ayrıca kitlesel yakalama konusunda da önemli bir araçtır. Bu yazımızda feromon tuzağına dair üreticiler tarafından merak edilenleri açıklayacağız.
Feromon Tuzağı Nedir?
Feromon tuzağı, bir türe ait olarak tarımsal alanlarda zararlıların yaydığı kokunun taklit edilmesini, bu sayede de böceğin tuzağa çekilerek yakalanmasını sağlayan uçucu bir kimyasal mekanizmalardır.
Feromonlar sayesinde böcek çekilir ve basit bir başka tuzak sayesinde yakalanmış olur. Özellikle çiftleşme dönemlerinde bu tuzaklar sayesinde zararlıların popülasyonları kontrol altında tutulmuş olur. Tuzaklarda yaygın olarak çiftleşme feromonları tercih edilir.
Su tuzağı, İskandinav tipi tuzak, funnel tipi feromon tuzağı, Mc Phail tuzağı gibi farklı feromon tuzakları vardır. Özellikle tuta tuzağı çok yaygın olarak kullanılan ürünlerden biridir.
Feromon Tuzak Nasıl Hazırlanır?
Bu tuzaklarla ilgili üreticilerin merak ettiği başlıca konulardan bir diğeri ise nasıl hazırlandığıdır. Tuzakların hazırlanması ve kullanımı son derece basittir. Hiçbir karmaşık alete ve makineye ihtiyaç yoktur. Bu nedenle tüm üreticiler tarafından kolaylıkla kullanılabilir.
Feromon tuzak nasıl hazırlanır sorusunun cevabı şu adımlardır;
- Tuzaklar ve içlerinde kullanılacak olan feromonlar, ergin böcekler ortaya çıkmadan önce yerleştirilir. Bu sayede ilk ergin uçuş yakalanmış olur. Bu da tarımsal alanda zararlı böceğin var olup olmadığını ve popülasyonunu anlamanıza yardımcı olur. Eğer belirli bir sayının üzerinde ergin böcek yakalandıysa, bu popülasyonun artacağına işaret eder. Çünkü bu böcekler yumurtalarını bitkilere ve toprağa bırakır. Yumurtalardan çıkan larvalar ise kimi durumlarda hasada %100 oranında zarar verebilir.
- Feromonların kullanıma hazır olana dek dondurulmaları gerekir. Bu nedenle depolama önemlidir. Bu yapılamıyorsa dahi soğutulmaları gerekir. Eğer sıcak bir ortamda kaldıktan sonra doğrudan kullanılırsa tuzakların performansı düşecektir.
- Feromonları kullanırken çıplak elle temasa geçmemelisiniz. Mümkünse çift forseps ya da lateks eldiven giyilmelidir. Özellikle birden fazla haşere için kullanılıyorsa eldiven çok daha önemlidir. İnsan elinden geçecek feromonla kontaminasyon, etkinliğin azalmasına neden olacaktır.
- Tuzaklarda yer alan feromonların 3-4 haftada bir kez değiştirilmesi gerekir. Fakat bu süre zararlının türüne, popülasyona, kullanılan tuzağa göre de değişiklik gösterebilir.
- Tuzakların periyodik aralıklarla takip edilmesi gerekir. Günlük takip en etkilisi olmakla birlikte en azından haftada bir kez kontrol edilmelidir.
Feromon Tuzağı Kullanım Amaçları
Feromon tuzakları üç farklı amaçla kullanılır. Bunlar monitör amaçlı kullanım, kitle yakalama amaçlı kullanım ve şaşırtma tekniğidir.
Monitör amaçlı kullanımda ergin böcekler haftada birkaç daha sayılır ve maksimum uçuş hesaplanır. Bu sayede doğru sayıda tuzak yerleştirilerek, zararlıların popülasyonu minimuma indirilir. Ayrıca bu süreçte elde edilen veriler diğer üreticilerle de paylaşılır.
Kitle yakalama amaçlı kullanım ise bir mücadele yöntemidir. Bazen zararlıların yalnızca erkek bireyleri bazense her iki cinsiyetteki bireyler yakalanır ve zararsız hale getirilir.
Bir diğer mücadele yöntemi ise şaşırtma tekniğidir. Bu teknikte bölge feromonla doyurulur. Bu böceklerin kendi aralarındaki iletişimin bozulmasını bu sayede çiftleşme yaşanmamasını sağlar.
Feromon Tuzak Fiyatları
Feromon tuzak fiyatları, birçok farklı faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Genelde yüksek miktarlarda alındığı için, alım sayısına göre fiyatlar da değişiklik gösterebilir. Bunun yanı sıra fiyatların belirlenmesindeki en temel kriterlerden biri hangi tuzağı tercih edeceğinizdir. Farklı zararlılara göre farklı tuzaklar tercih edilebilir. Örnek vermek gerekirse, delta tuzak ile su tuzağı farklı zararlıların yakalanmasında tercih edilebilir. Bu nedenle bahçenizdeki ürün ve zararlının türüne göre bir seçim yapılmalıdır.
Feromon tuzağı nedir sorusunu yanıtlarken, bu tuzaklarla ilgili başka birçok soruya da yanıt olduk. Bu tuzaklar hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için bizimle iletişime geçebilir, tüm sorularınız yanıtlarını alarak, siparişinizi kısa sürede oluşturabilirsiniz.