Zehirsiz Bir Çevrede Mutlu Yarınlara Biyoteknik Mücadelede Feromon Tuzaklar

Geçen yüzyılın başlarından itibaren tarımsal üretimi artırmak için pestisit adı verilen kimyasal böcek öldürücü ilaçların tarımda kullanılmaya başlanması birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. Toprak ve su kaynakları hızla kirlenmeye başlamış, gıdalardaki ilaç kalıntısına bağlı olarak birçok hastalık ortaya çıkmış, birçok canlı türü yok olmaya başlamıştır.

Pestisitleri insan ve çevresi üzerine olumsuz etkilerinin ortaya çıkması üzerine organik tarım (Ekolojik tarım) adı verilen, kimyasal madde kullanılmadan yapılan bir tarımsal üretim tekniği ortaya çıkmıştır. Bu yöntemde zararlı böceklerin renk, koku, feromon, ışık, besin gibi çekicilerle bir yere çekilerek tuzaklanıp öldürülmesi veya  davranışlarının bozulması (Biyoteknik mücadele) esas alınmış ve bütün dünyada çok geniş araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmaların ortaya koyduğu en önemli sonuçlardan bir tanesi de beyaz sinek, yaprak galeri sinekleri, thrips, zeytin sineği, kiraz sineği gibi bir çok böceğin parlak sarı (Floresan sarı) renk tarafından çekildiğinin belirlenmesi olmuştur.

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşıldığı gibi büyük yararları olan bu tekniğin, kullanılması her şeyden önce halk sağlığı yönünden önemlidir. Elde edilen sera ürünlerinde insektisit kalıntısının olmaması ürünün daha yüksek fiyatla ihraç edilebilmesini kolaylaştıracaktır. Bir diğer faydası ise bütün dünyada olduğu gibi yurdumuzda da hızla gelişen organik tarım için güçlü bir altyapı oluşturacak, ülkemizde organik tarım yapılan ürünlerin çeşit ve miktarlarını artıracaktır.

Bütün bunlara toprak, su ve yaban hayatının korunmasında önemli katkı sağlayacağını da eklemek gerekir.  Bu tuzakların avantajlarını şöyle sıralayabiliriz;

Biyoteknik Mücadelenin Avantajları:

  • Direnç sorununun yaşanmaması,
  • Sadece uygulandığı zararlıyı hedef alması,
  • Tuzak sistemlerinin mücadeleyi görünür kılması,
  • Çevre dostu olması, toksit olmaması,
  • Pestisit kullanımını azaltmasıyla doğayı ve doğal dengeyi koruması,
  • Üretici boyutunda yaygınlaşma amaçlı devlet desteğinin olması,
  • Kültürel önlemlerin kullanımında en etkili uygulama zamanın belirmesine olanak sağlaması,
  • Entegre mücadele uygulamalarında sürdürülebilirlik indeksini arttırır,
  • Sürdürülebilir tarım yöntemlerinin (Organik ve İyi tarım) daha fazla benimsenmesini sağlar.
[pdf-embedder url="/wp-content/uploads/2022/10/Kapar-Organik-1sf-1.pdf"]

İlginizi Çekebilir