Kiraz sineği ilacı, kiraz ve vişne yetiştiricileri için oldukça önemli, en çok aranan kimyasal yöntemlerden biridir. Bunun temel nedeni kiraz sineğinin, kiraz ve vişnelere çok fazla zarar vermesi, bu canlıyla mücadelenin ise hayli zor olmasıdır.
Kiraz sineği ilacı sayesinde, bu canlılarla mücadele etmek mümkün hale gelmiştir. Bu sineklerle mücadele etmek için kültürel, biyoteknolojik ve kimyasal yöntemler kullanılabilir. İstila bir kez başladıktan sonra mücadele etmek ise hayli zordur. Bu nedenle erken dönemde tespit yapılmalı ve mücadele yöntemleri buna göre belirlenmelidir. Biyoteknolojik mücadele bu konuda en başarılı yöntemlerin başında gelir.
Kiraz Sineği İlacı İşe Yarar Mı?
Kiraz sineği ilacı işe yarar mı, ne zaman kullanılmalıdır gibi sorulardan önce biraz bu canlılardan bahsetmek gerekir. Kiraz sineğinin yetişkinlerinin parlak siyah gözleri vardır. Göğsünün ucunda ise sarı scutellumlar bulunur. Bu sayede kolayca tanınabilirler. Gözleri yeşile dönük mavidir ve saydam kanatları vardır. Yetişkin erkek sinekler 4, dişi sinekler ise 5 mm boyundadır.
Kiraz ve vişnelerde yaşanan temel sorun bu sineğin bıraktığı yumurtalardır. Yumurtalardan çıkan larva, kirazı ya da vişneyi yiyerek büyür. Bu sırada kirazlarda kahverengi bir renk oluşur. Larvalar krem renktedir ve bacakları yoktur. Boyu başlangıçta 0.6 mm pupa olmaya yaklaştığında ise 6 mm’dir. Pupa açık sarı renkte uzunluğu 4 mm genişliği ise 2 mm’dir.
Kış aylarını toprakta pupa olarak geçiren kiraz sineği nisan sonu ve mayıs başında meyveleri delerek yumurta bırakırlar. Her meyveye bir yumurta koyan kiraz sineği dişileri, feromonlar yardımıyla başka dişilerin bu meyveye yumurta bırakmasını engeller. Yetişkin bir kiraz sineği 1 ila 2 ay aralığında yaşar ve 40 ila 100 yumurta bırakabilir.
Yumurtadan çıkan larvalar, meyvelerin etli kısımlarını yer. Bu da meyvelerin kurtlanmasına ve erkenden dökülmesine neden olur. Hasat zamanı kurtlu meyvenin Pazar değerinde düşüş yaşanır. Günlük sıcaklığın 20 dereceyi geçtiği sıcak günlerin sayısı arttıkça zarar da artar. Önü alınmazsa kurtlanma oranı yüzde 80’lere kadar çıkabilir.
Kiraz ve vişneye zarar veren bu canlılar, yabani kiraz ve Lonicera türlerinin bazılarında konukçu olarak yaşar. Kiraz sineğinin doğal düşmanları üzerinde Türkiye’de hiçbir araştırma yapılmadığı için kapsamlı bilgiler bulunmamaktadır.
Kiraz sineği ilacı genel olarak işe yarar bir yöntemdir. Buna karşın öncelikle tuzak kurulması gerekir.
Kiraz Sineği ile Mücadele
Kiraz sineği ile organik mücadele konusunda temel kastımız, alabileceğiniz kültürel önlemlerdir. Bu sinekleri uzak tutmak istiyorsanız şu noktalara dikkat etmelisiniz;
- Kiraz bahçesi ve yakınında, yabani kiraz ve Lonicera türleri dikilmemelidir.
- Bahçelerde bu zararlıya karşı dayanıklı kiraz türleri tercih edilmelidir.
- Bahçeyi ilk kez kuruyorsanız, kiraz sineğinin yetişkinleri ortaya çıkmadan olgunlaşan erkenci kiraz türleri ekilmelidir.
- Hasat sonrasında ağaçta hiç meyve bırakılmaması gerekir. Olgun meyvelerin aynı zamanda hasat edilmesi de bir başka önemli noktadır.
- Eylül ya da ekim ayında toprağın 30-50 santim kadar derine işlenmesi ve pupaların toprak yüzeyine çıkarılarak ölmesi sağlanmalıdır.
- Eğer kirazlarında kurt görürseniz toplayarak derin çukurlara gömmelisiniz.
Kiraz Sineği Tuzağı ile Biyoteknolojik Mücadele
Kiraz sineği ilacı kullanmadan önce biyoteknolojik mücadele yöntemlerini izlemeniz gerekir. Yetişkinlerin çıkışlarını izlemek için sarı yapışkan tuzaklar kullanılmalıdır. Bir haftada tuzak başına 10’dan az sinek yakalandıysa, kitlesel yakalama yöntemi kullanılmalıdır.
Kitlesel mücadelede, yetişkin sinekler çıkmadan birkaç hafta önce dekara iki tane sarı yapışkan tuzak asılmalıdır. Her ağaca 4 tane olmak ve her birine bir amonyak kapsülü bulunan tuzaklar kullanılır. Bu tuzaklar, sineklerin çıkışını takiben asılır ve uçuşları sona erene kadar kullanılır.
Eğer durum çok daha ciddi, büyük bir bahçe varsa kiraz sineği tuzağı ile birlikte kimyasal mücadele de kullanılır. Kiraz sineği ilacı kullanımı popülasyonun seyrek olduğu ve yağışsız geçen zamanlarda kısmi dal ilaçlaması şeklinde yapılır. Eğer çok daha büyük bir sorun varsa kaplama ilaçlama yapılmalıdır. Kiraz sineği ilacı bu durumda tuzaklarda ilk sinekler görüldükten sonra en geç 7 gün içinde yapılır.
Kiraz Sineği Mücadelesi Ne Zaman Yapılır?
Kiraz sineği ile mücadele bölgesel olarak farklı tarihlerde yapılır. Bununla birlikte nisan ve mayıs ayları genellikle en iyi tarihlerdir. Sarı yapışkan tuzaklar bu dönemde ağaçların güneydoğu yönüne asılır. Kiraz sineği ilacı ise ilk yetişkin sinekler görüldükten sonra bir hafta içinde yapılır.