Yazıcı böcek, ağaçların gövde ve dallarının altında galeriler oluşturarak üründe çürüme ve kurumaya neden olan bir zararlı türüdür. Bu tür zararını genel olarak kiraz, elma, armut, şeftali gibi meyveler üzerinde verir. Aynı zamanda fındık, kestane, kayısı ağaçlarına da tahribat verdiği bilinir.
Yazıcı böcek türünün verdiği zarar yeni ürün oluşumunu engellemesi şeklindedir. Özellikle ihracatı yapılan ürünler üzerine olan etkisinden dolayı ekonomik kayıplara yol açar. Bu nedenle bu böcek türüyle mücadele etmek gerekir. Bu türle mücadelede kullanılan etkili yöntemler mevcuttur. Tüm bu yöntemler popülasyon kontrolü ve takibi için önemlidir.
Kirazda Yazıcı Böcek Mücadelesi
Yazıcı böcek özellikle meyveler üzerine verdiği zararla bilinen bir canlı türüdür. Bu böcek kısa ve dolgun yapılıdır, küçük silindir şekli vardır ve koyu renklidir. Açtıkları galeriler içerisinde yaşayan bu böcekler mart ayı itibarıyla kışı geçirdikleri galerilerden çıkar ve çiftleşirler. Çiftleşen dişi böcekler açtıkları galerilere yumurtalarını bırakırlar.
Yılda bir kez döl veren bu böcek türü genel olarak düzensiz uçuşlar gerçekleştirir. Böceklerin uçuşları değişkenlik gösterir. Bu değişkenlik havanın sıcaklığına bağlıdır.
Yazıcı böcek zararı ile bu canlı, ağaçların ve dalların odun kısımlarında galeriler açar, dalcıkların beslenme düzenini bozar ve dalların kurumasına neden olur. Ağaç dallarında galeriler açan bu böceğin zararına uğrayan ağaçta içi odun tozu dolu birkaç eğri galeriler görülür.
Bu zararlı genel olarak zayıf ağaçlara saldırır ancak bazen sağlıklı ağaçlara da saldırı gerçekleştirir. Zayıf dallara verdiği zarar ile ağacın rüzgarda bile kırılmasına neden olur. Ağaç ve ağaç dallarına verdiği zarar nedeniyle gelecekte oluşacak meyvelerin verimi düşer. Bu tür, saldırı gerçekleştirdiği ağacın 2-3 yıl içinde kurumasına sebep olur.
Zarar verdiği meyveler kiraz, armut, elma, şeftali gibi ürünlerdir. Aynı zamanda fındık, badem, kayısı ağaçlarına da tahribat verebilir.
Özellikle ihracatı yapılan ürünler üzerine verdiği zarar nedeniyle önemli ekonomik kayıplara neden olur. Aynı zamanda dallar üzerinde meydana getirdiği hasar yeni ürün oluşumunu da engeller. Bu nedenlerle bu türle mücadele büyük önem taşır.
Yazıcı Böcekle Mücadelede Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Bu böcek türüne karşı mücadelede tercih edilebilecek birçok yöntem mevcuttur ancak burada önemli olan genel bir önlem alınması ve ağaç ya da meyveler zarar görmeden popülasyonunun kontrol altına alınmasıdır.
Bu zararlıya karşı uygulanabilecek mücadele yöntemleri şunlardır:
- Kültürel Mücadele: Kültürel önlemler en etkili yöntemler arasında sayılır. Bu zararlı özellikle zayıf ağaçları tercih ettiğinden ağaçların budanması, gübrelenmesi ve sulanması önem taşır. Aynı zamanda tamamen kuruyan dal budama işleminin ardından imha edilmelidir.
- Biyolojik Mücadele: Bu yöntemde zararlı türünün doğal düşmanları kullanılır.
- Kimyasal Mücadele: Kimyasal mücadele bu zararlı türüyle mücadelede önerilen bir yöntem değildir. Çünkü bu tür uzun bir periyodda yayılım gösterir, sadece çiftleşmek ve yumurta bırakmak için kabukların altındaki galerilerden çıkar ve bu çıkışlar uzun bir zamanda ve düzensiz olarak gerçekleşir. Bu nedenler kimyasal mücadeleyi imkansız hale getirir.
Bu türle mücadelede önerilen en etkili yöntem toplu imha yöntemi olarak kullanılan tuzaklardır. Biyoteknik mücadele, kitle yakalamada kullanılan en etkili yöntemlerden biridir.
Böcek Tuzağı
Yazıcı böcek tuzağı, bu türle mücadelede kullanılan ve sıklıkla önerilen yöntemlerden biridir. Bu tuzaklar içerisinde feromon tuzaklar kitle yakalama ve imha etmede kullanılır.
Feromon tuzak, dişi böceklerin salgıladığı feromonları taklit eder ve bu kimyasal feromonlarla erkek böcek cezbedilir, tuzağa çekilerek imha edilmesi sağlanır.
Feromon tuzakların özellikleri şunlardır:
- Feromon tuzak, popülasyon kontrolü ve takibi için önemli bir yöntemdir.
- Bu tuzak ile erkek böcek popülasyonunun azaltılması amaçlanır.
- Tuzak, tek bir türe özgüdür, spesifiktir. Böylece yararlı canlıların zarar görmesi engellenir.
- Kimyasal kullanımını önemli ölçüde azaltır, böylelikle çevre ve insan sağlığı korunmuş olur.
- Kimyasal kullanımını sınırlaması ile üreticilere ek maliyet getirmez.
- Kurulumu kolay, maliyeti düşüktür.
Feromon tuzak, yerden yaklaşık 1,5-2 metre yükseğe asılmalıdır. Tuzaktan tam verim alınabilmesi için rüzgar almayan alanlara asılması önerilir.
Bu tuzakların yerleştirildiği alanlar büyük önem taşır. Yerleştirme düzeni genel olarak böcek türlerinin uçuş yönüne doğru olmalıdır.
Feromon tuzaklar belirli aralıklarla kontrol edilmeli, bakımı yapılmalıdır. Aynı zamanda tuzak içerisine yerleştirilen feromon kapsüllerin de kontrol edilmesi önerilir, böylece azalan cezbediciler tekrar eklenerek tuzaktan uzun süreli yararlanma imkanı olur.
Yazıcı böcek, bu böceğin zararları ve mücadele yöntemleriyle ilgili bilgi almak için Kapar Organik ile iletişime geçebilirsiniz.