Tuta tuzağı, domates güvesi zararlısıyla mücadelede kullanılan tuzak çeşitlerinden biridir. Bu zararlı, domates bitkilerinde önemli derecede tahribata neden olur ve ürünlerde verim kaybına yol açar. Zararını bitkinin yaprakları, gövdesi ve meyvesi üzerine verir.
Tuta tuzağı, zararlı türüyle mücadelede kullanılan biyolojik bir kontrol ve önleme yöntemidir. Tuzak, direkt olarak zararlı türünü hedef alır. Bu tuzakların amacı, dişi böceklerin salgıladığı feromonları kullanarak zararlının tuzağa çekilmesini sağlamaktır. Bu tuzak çeşidi, çevre dostu özelliği nedeniyle sıklıkla tercih edilir.
Tuta Feromon Tuzağı
Tuta tuzağı, domates güvesi zararlısına karşı kullanılan biyolojik, kitlesel imha yöntemlerinden biridir.
Tuta absoluta adıyla bilinen bu zararlı türü domatesin bitkisi, gövdesi ve meyvesine önemli derecelerde zarar verir. Verdiği tahribat nedeniyle bitkinin büyümesine engel olur ve bitkinin verimini oldukça düşürür.
Tuta absoluta türüyle mücadele büyük önem taşır çünkü bu güvenin zararı tarım üreticisini olumsuz etkiler. Aynı zamanda ihracatta da önemli kayıplar yaşanmasına neden olur. Bu güve türüyle mücadelede kullanılan yöntemler mevcuttur. Bunlardan en etkilisi feromon tuzaklardır.
Tuta absoluta tuzakları, bu türün doğal feromonlarını taklit eden kimyasal bileşenlerden hazırlanan tuzaklardır. Bu tuzaklar dişi güvelerin salgıladığı feromonları taklit eder ve erkek güveleri tuzağa çekmeyi amaçlar. Tuzağa çekilen erkek güveler yapışkan yüzeylere yapışarak imha edilir. Tuta tuzaklarının özellikleri şunlardır:
- Tuta kelebeği tuzağı feromon bazlı olduğundan kimyasal kullanmadan zararlı türüyle mücadele eder. Bu nedenle güvenlidir, çevre ve insan sağlığını korur.
- Tuzaklar uzun süreli kullanım sağlar. Düzenli yapılan kontroller ve feromonların yenilenmesi ile sürekli koruma sağlar.
- Bu tuzaklar oldukça ekonomiktir, düşük maliyetlidir. Aynı zamanda kullanımı da kolaydır. Tarım alanlarına rahatlıkla yerleştirilir.
- Tuzak, sadece tek bir zararlı türünü hedef alır, dolayısıyla yararlı canlıların zarar görmesi engellenir.
Tuta ile doğal mücadele yöntemleri kimyasal ilaç kullanımını sınırlaması, çevre ve insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerinin olmaması nedeniyle tarım üreticileri tarafından sıklıkla tercih edilen, biyolojik kitlesel imha yöntemlerinden biridir.
Aynı zamanda bu tuzaklar zararlı popülasyonun takibi ve kontrolü açısından da oldukça etkilidir. Geniş aralıklara kurulan bu tuzaklar erkek popülasyonunun zaman içerisinde önemli ölçüde azalmasını sağlar.
Domates güvesi hem tarım üreticisine verdiği zarar hem de bitkilere verdiği zarar nedeniyle dikkatli bir şekilde mücadele edilmesi gereken bir zararlı türüdür. Ürünlerde önemli tahribata neden olması ürün kalitesinde düşmeye, pazar değerini kaybetmesine neden olur.
Tuta Feromon Tuzağı Fiyatları
Domates güvesi tuzağı fiyatları çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu faktörler ürünün markası, kullanılan feromonun türü, tuzakların etkinlik süresi veya tuzağın kullanılacağı alanın büyüklüğü olarak sayılabilir.
Genel olarak uygun fiyatlı olan bu tuzaklar hem uzun süreli kullanımı hem de kimyasal ilaç kullanımı olmamasından kaynaklı olarak daha ekonomiktir.
“Tuta tuzağı nasıl yapılır?” sorusunun cevabı oldukça basittir. Bu tuzaklar kurulum ve kullanım açısından kolaydır, aynı zamanda ek bir maliyet de getirmeyen bir tuzak çeşididir. Tuta su tuzağı da bu zararlı türüyle mücadelede kullanılan tuzak çeşitlerinden biridir. Domates güvesi çok geniş bir yelpazede tahribata neden olur. Bu zararın en büyüğü ise bitkiler üzerinedir. Güvenin bitkilere olan zararı şu şekildedir:
- Güve larvaları yaprakların içerisinde galeriler oluşturur. Bu durum da bitkinin fotosentez yapmasını engeller, bitkilerin büyümesi yavaşlar, verimlilik de azalır.
- Bu güve türü meyvelerin içine de girerek zarar verebilir. Bu şekilde meyvelerin çürümesine neden olur.
- Bu larvaların bitki gövdesinde tüneller açarak bitkinin su ve besin iletimini bozma potansiyeli vardır. Gövdede meydana gelen tahribat bitkinin zayıflamasına ve ölmesine neden olur.
- Bu larvaların bitkiye verdiği zarar hastalıkların yayılmasına neden olur. Bitki gövdelerinde açılan yaralar mantar, bakteriler gibi diğer patojenlerin bitkiye girişini kolaylaştırır. Bu durum da ikincil enfeksiyonlara yol açar.
Bitkiler haricinde diğer tahribat verdiği alanlar ise çevresel ve ekonomiye olan zararlarıdır.
Çevreye olan zararları şunlardır; biyolojik dengenin bozulmasına neden olur, su ve toprak kirliliğine yol açar, ekosistemde uzun vadeli olumsuz etkiler yaratabilir. Aynı zamanda ekosistemin dengesinin bozulmasıyla diğer bitki ve hayvan türlerinin yaşam alanları da tehlikeye girebilir.
Ekonomiye olan zararları ise şunlardır; ürünlerin doğrudan zarar görmesine neden olduğu için verim kaybı yaşanır, bu kayıplar üretim maliyetlerinin artmasına neden olur. Aynı zamanda değer kaybı yaşayan ürünlerin pazar değeri azalır. Bu da tarım üreticisi ve ülke ekonomisini olumsuz etkiler.
Tuta absoluta biyolojik mücadele yöntemleri hakkında bilgi almak için Kapar Organik ile iletişime geçebilirsiniz.