Organik tarım nedir? sorusu sıklıkla karşımıza çıkan ve artık her üreticinin uygulamak için araştırdığı bir konudur. En basit tanımıyla kimyasal, pestisitler ve diğer sentetik girdiler kullanılmadan ürün yetiştirilmesini amaçlayan bir tarım yöntemidir.
Organik tarım nedir, nasıl yapılır konusunda ise bazı kriterler mevcuttur. Bu süreçte belirli uygulamalara uyulması zorunluluğu vardır. Bu uygulamalar ise toprak yönetimi, ekim nöbeti ve çeşitlilik, doğal gübreleme ve zararlılarla mücadele başlıklarını içerir.
Organik Tarım Nasıl Yapılır?
Organik tarım, çevre ve insan sağlığına zarar vermeden, doğal döngülerin desteklenerek sağlıklı gıda üretilmesini amaçlayan bir tarım yöntemidir. Bu yöntem toprak verimliliğini artırma, biyolojik çeşitliliği koruma ve sürdürülebilirliği artırmaya yönelik ekosistemler oluşturmayı hedefler. Burada amaç, çevrenin zarar görmemesidir.
“Tarım nedir?” sorusunun cevabı ise gerekli ve yararlı bitkileri yetiştirmek, ürün elde etmek ereğiyle toprak üzerinde yapılan çalışmaların tümünü kapsar. Bu tanımlarla birlikte iki yönetim de birbirini desteklemek amacı taşımalıdır.
Organik tarım yöntemleri ise belirli uygulamalara dayanır. Bu uygulamalar toprak verimliliğini artırmak, bitki sağlığını desteklemek hedefindedir.
Bu uygulamalar şunlardır:
Bu uygulama toprak sağlığını korumak ve verimliliğini artırmak için kullanılır. Uygulama ile topraktaki besin dengesini sağlamak amaçlanır.
Farklı bitkiler dönüşümlü olarak ekildiğinden toprağın tek bir ürün tarafından tüketilmesini önler. Böylece zararlı canlıların yayılması engellenir.
Bu uygulamada kimyasal pestisitler kullanılmaz. Bunun yerine hayvan gübresi, yeşil gübre ve kompost gibi doğal materyaller kullanılır.
Kimyasal kullanımı yerine biyolojik ürünler, mekanik yöntemler ve doğal yollarla zararlılarla mücadele edilmesi sağlanır.
Organik tarımın amacı; çevre ve insan sağlığını korumasının yanında doğal kaynakların sürdürülebilirliği ve ekosistemin de korunmasıdır. Bu yöntemler çevreye zarar vermeden, doğal döngüleri de destekleyerek kaliteli ve sağlıklı ürünler üretmeyi amaçlar.
Tüm bu nedenlerle bu yöntemlerin kullanımının teşvik edilmesi, üreticinin yönlendirilmesi gelecek nesillere verimli topraklar ve sağlıklı bir çevre bırakmak açısından oldukça önemlidir.
Organik Tarımda Biyolojik Mücadele
Biyolojik tarım ve yararları hem insan hem de çevre sağlığı ve korunmasına önemli katkılar sağlar. Bu nedenlerle bu tarım yönteminin sürdürülebilir olması ve üreticinin bu yöntemleri uygulamaya teşvik edilmesi oldukça büyük önem taşır.
Tarımda biyolojik mücadele yöntemlerinde ise doğal düşmanlar kullanılır. Bu yöntemde böcek yiyen kuşlar, yararlı böcekler, parazitler ve patojenler gibi avcılar kullanılır.
Bunlar haricinde kullanılan diğer yöntemler şunlardır:
Diğer avantajları ise şunlardır:
Feromon tuzak kullanımında dikkat edilmesi gereken birkaç nokta mevcuttur. Bunlardan biri tuzakların belirli aralıklarla kontrolünün yapılmasıdır. Aynı zamanda feromon kapsülleri de kontrol edilmeli ve değiştirilmelidir. Bu iki kriter uygulandığında tuzaklardan uzun süreli verim almak mümkündür.
Feromon tuzaklar özellikle kimyasal kullanımını sınırlaması nedeniyle sıklıkla tercih edilen, etkili bir yöntemdir.
Doğal tarım yöntemleri, kaynakların sürdürülebilir kullanımını teşvik etmesinin yanı sıra ekosistemin de dengesini korur. Toprak verimliliği, gelecek nesillere bırakılacak en büyük mirastır.
Biyolojik Tarımın Yararları Nelerdir?
Doğal kaynakların sürdürülebilirliğinde önemi olan bu tarım yönteminin yararları şunlardır:
Organik tarım, yararları ve biyolojik mücadelesi hakkında bilgi almak için Kapar Organik ile iletişime geçebilirsiniz.