Meyve Sineği

Meyve sineği, Drosophila ailesine ait bir türdür. Bu tür hızlı üreme yetenekleri ile bilinir. Yumurtalarını larvalar yoluyla bırakır. İç mekanlarda uzun süre yaşar. Havaların ısınmasıyla birlikte popülasyonunda artış görülür. Çevre şartlarına bağlı olarak yirmi beş güne kadar hayatta kalabilir.

Meyve sineği olgunlaşmış ya da çürümüş meyvelerde, fermente içeceklerin yakınında ve çöplerde sık görülür. Bu türle mücadelede alınması gereken önlemler mevcuttur. Kültürel mücadelede çöplerin sık sık boşaltılması önemlidir. Bunun haricinde kimyasal, biyolojik olmak üzere farklı mücadele türleri de bulunur.

Akdeniz Meyve Sineği

Meyve sineği zararını ağaç dallarındaki meyveler ya da yere düşen çürümüş meyveler üzerinden yapar. Hızlı bir şekilde üreyen bir türdür. Bu türün larvaları durağan suların yakınında bulunur. Larvalar meyvelerin içerisindeki şekerle beslenir.

Bilimsel adı Drosophila olan bu tür genellikle sıcak iklimde artar. Sıcak ve nemli ortamlarda harekete geçer. Özellikle hasat zamanı yoğunluklarının arttığı bir dönemdir. Yaşam koşulları çevresel etmenlere ve yiyecek bulabilmesine bağlı olarak değişir.

Bu tür genel olarak incir, Trabzon hurması, ayva, nar, üzüm gibi ürünlere zarar verir.

Akdeniz meyve sineği zararı larvaları ile olur. Genel zararı turunçgiller üzerinedir.

Bu tür meyvelerin içine girer, etli kısmıyla beslenir ve yumurtalarını bırakır. Meyveler üzerinde yumuşama ve çöküntü meydana getirir. Yumuşayan meyveler erken olgunlaşır ve düşer. Bu meyveler enfekte olarak kabul edilir.

Zarara uğrayan ürünlerin ihracatta toleransı sıfırdır. Ülke ekonomisine ciddi zararlar getirir. Bu nedenle popülasyon yaygınlaşmadan mücadelesi gerekir.

Bu zararlı türüyle mücadelede kullanılan yöntemler şunlardır:

  • Kültürel yöntemler: Turunçgil bölgesine ara konukçuların dikiminin yapılmaması önerilir. Bu konukçular şeftali, incir, Trabzon hurması gibi meyvelerdir. Bu yöntemde en önemli nokta yere düşen meyvelerin toplanıp, imha edilmesidir.
  • Biyolojik ve biyoteknik yöntemler: Bu türün parazitoitleri olmadığından biyolojik mücadelesi yoktur.
  • Kimyasal yöntemler: Sinek tespit edildikten sonra vuruk kontrolü yapılır. Bu kontrol sırasında çürük meyveye rastlanırsa ilaçlama

Bu iki sinek türü biyolojik özellikleri, ekonomiye olan etkisi ve tahribat türü, davranış ve yaşam döngüsü bakımından farklılık gösterir.

Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı

Bu zararlı türüyle mücadelede kullanılan yöntemlerden biri de tuzaklardır. Bu tuzakların amacı popülasyonu kontrol altına almaktır. Biyoteknik mücadele sıklıkla tercih edilen en etkili yöntemlerden biridir.

Bu tekniğe ait tuzak türleri şunlardır:

Feromon tuzakları: Bu tuzak türü dişi sineklerin salgıladığı cinsel feromonları taklit eden kimyasalları kullanır. Bu feromonlar tuzak içerisine yerleştirilir ve böcek buraya çekilir. Tuzak içerisine giren böcek yapışkan kağıtlara yapışır ve imha edilir.

Kurulumu oldukça basittir. Ağaç dallarına asılır. Tuzak kurulurken ağaçlar arasında belli bir açıklık olması önerilir.

Popülasyonun kontrol altına alınması ve takibinde etkili yöntemlerden biridir.

Renkli yapışkan tuzaklar: UV ışınlarına dayanıklı bir tuzak türüdür. Zararlının renklere olan ilgisini kullanır. Sarı veya kırmızı renkte olan yapışkan tuzaklar böceklerin ilgisini çeker ve tuzağa yapışmasını sağlar.

Kurulumu basit bir tuzak türüdür. Bu levhalar ağaçların dış kısmına, güneş gören alanlara asılır.

Gıda cezbediciler: Sıvı bir tuzak türüdür. Böcekleri tuzağa çekmek için protein hidrolizat veya amonyak içerir.

Ağaç dallarına asılarak kurulumu gerçekleştirilir. Dikkat çekmesi açısından bir ağaca birden fazla tuzak asılabilir.

Feromon tuzak, para-feromon bulunan kapsüller ile erkek böcekleri çeker. Gıda cezbedici tuzaklar ise çoğunlukla dişileri çekerek etkili olur.

Her üç tuzak türünün de belirli aralıklarla bakım ve kontrolü gerekir. Bu tuzaklar popülasyon kontrolü ve takibinde etkilidir.

Biyoteknik Mücadelenin Avantajları Nelerdir?

  • Sadece uygulanan zararlıya zarar verir.
  • Doğayı ve doğal dengeyi korur.
  • Popülasyonun kontrol altında tutulması ve takibinde etkilidir.
  • Mücadele zamanının tespit edilmesini sağlar.
  • Bu tuzaklar belirli aralıklarla aynı yerlere kurulabilir. Bu sayede kimyasal ilaç kullanımını azaltır ya da tamamen bitirir.

Meyve sinekleri, mücadele yöntemleriyle ilgili bilgi almak için Kapar Organik ile iletişime geçebilirsiniz.