Karasinek

Karasinek (Musca domestica), Muscidae ailesinden olan iki kanatlı bir böcek türüdür. Bu tür, yerleşim yerlerindeki tüm sineklerin neredeyse tamamını meydana getirir. Bu böcekler dünyanın her yerine yayılmış durumdadır. Sıcak soğuk fark etmeksizin her iklimde yaşar.

Karasinek, gıda ve çöp artıklarıyla beslenir. İnsanların yoğun olarak yaşadığı yerleri istila eden bir tür olarak bilinir. Bu böcekler vücutlarında çeşitli hastalıklar taşır. Kolera, dizanteri, diyare, hepatit gibi hastalıklara neden olur.

Karasinek Tuzağı

Karasinek, uçan türler arasında, halter adı verilen denge organına sahip tek böcektir. Kusursuz uçan bu böceğe “hava akrobatı” denir. Bu sinek türü, yedi gün içerisinde erişkinliğe ulaşır. Ortalama hayat süresi iki ya da üç hafta arasında değişir.

Uçarken çok fazla enerji harcayan bu türün şeker oranında ciddi düşüşler meydana gelir. Uyarıcı sistemler hayati önemdeki bu durumu beyne iletir. Koku alıcıları devreye girer, besin kokularını alır. Bu uçucu türün besin zincirini gıda ve çöpler oluşturur.

Bu böcek türü, hastalıkların taşınması ve yayılmasına neden olur. Kolera, dizanteri, verem, gıda zehirlenmeleri, diyare gibi 100’ün üzerinde hastalığı taşıma ve bulaştırma potansiyeline sahiptir. Bu sebeplerle bu türle mücadele önem arz eder.

Sinek yakalama amacıyla kullanılan bazı tuzak yöntemleri vardır. Bu yöntemler şunlardır:

Bu tuzaklar yapışkan bir yüzeye sahiptir. Sineklerin yüzeye yapışarak imha edilmesi sağlanır.

  • Işık tuzakları

Bu tuzak türü, sineğin ışığa olan ilgisini kullanır. UV ışıkları sayesinde tuzağa çeker ve yakalar.

  • Feromon tuzakları

Feromon tuzaklar, dişi sineğin koku salgısını kullanmasıyla bilinir. Kimyasal feromonlar kullanılarak sinek tuzağa çekilir ve imha edilir.

  • Kapanlı tuzak

Kapanlı tuzak, bu sinek türünün kafese girip, imha edilmesi yöntemiyle çalışır.

  • Ev yapımı tuzaklar

Evde yapılabilen, basit malzemelerle elde edilen tuzak türüdür.

Bu sinek türünün tamamen yok edilmesi mümkün değildir. Popülasyonun kontrol altına alınması yeterlidir. Bu nedenle bu türle mücadelede kimyasal ürün kullanımına gerek yoktur.

Karasinek Tuzağı Nasıl Yapılır?

Bu canlı türüyle mücadelede kullanılan karasinek tuzağı, en etkili yöntemlerden biridir. Sinek popülasyonunun kontrol altına alınmasında kullanılır. Bu tuzaklar evde hazırlanması kolay, basit tuzaklardır.

Yapışkan tuzak, sineklerin yoğun olduğu, dikkat çeken bir bölgeye asılır. Tuzak yüzeyi belirli aralıklarla kontrol edilir, dolduğunda değiştirilir.

Işık tuzakları, genellikle kapalı alanlara, karanlık ve sinek yoğunluğunun olduğu alanlara yerleştirilir. Elektrik kaynağına yakın yerlere kurulur. Gerektiğinde ampuller değiştirilir, düzenli kontrol gerektirir.

Feromon tuzak, hazırlarken feromon maddesi tuzak içerisine yerleştirilir. Düzenli kontrol gerektirir, gerekirse feromon maddesi yenilenir.

Kapanlı tuzakta, tuzağın içerisine şekerli su ya da bozulmuş yiyecekler konur. Ve böceğin kafes içerisinde girmesi sağlanır. Düzenli kontrol gerektirir, tuzak dolduğunda değiştirilir.

Ev yapımı tuzaklar faklı şekillerde olabilir. Evde kolayca hazırlanabilecek çok sayıda tuzak çeşidi mevcuttur. Bunlardan bazıları şunlardır:

Şekerli su tuzağı:

Şekerli su sinekleri tuzağa çeker. Bu tuzağın kurulmasında plastik bir şişeye ihtiyaç vardır. Şişenin üst kısmı kesilir, ters çevrilip alt kısmına yerleştirilir.

Şişe içerisine su, şeker ve birkaç damla sirke eklenir. Üst kısmı ters çevrilir, alt kısma yapıştırılır. Sineklerin yoğun olduğu bir bölgeye yerleştirilir.

Sirke ve bulaşık deterjanı tuzağı:

Bir kâseye sirke konur, içerisine deterjan eklenir. Böceklerin yoğun olduğu bir bölgeye konur. Sirke sinekleri çeker, deterjan ise yüzeyden içeriye doğru batmasını sağlar.

Meyve tuzağı:

Bir kavanoza çürümüş meyveler konur. Üzeri plastik filmle kaplanır ve küçük delikler açılır. Böcekler kavanozun içine çekilir ve imha edilir.

Bu böcek türüyle mücadelede en etkili yol ise üreme ve beslenme yerlerinin ortadan kaldırılmasıdır.

Bu sinek türüyle mücadelede etkin yöntemler hakkında bilgi almak için Kapar Organik ile iletişime geçebilirsiniz.