Elma İç Kurdu

Elma iç kurdu (Cydia pomonella) meyve zararlısı olarak bilinir. Elma, armut, ceviz gibi meyvelere zarar verir. En çok zararı elmalar üzerinedir. Bu zararı meyve üzerine bıraktığı larvalar yoluyla gerçekleştirir. Meyvelerin içine girer, etli kısım ve çekirdeklerini yiyerek pisliklerini bırakır.

Elma iç kurdu, Avrupa ve ülkemizde oldukça yaygındır. İlk nesil ergenler mayıs ayının ortalarından itibaren ortaya çıkar. İklime bağlı olarak yılda bir, iki ya da daha fazla nesil olur. Önemli tahribatlara yok açan bu türle etkin mücadele gerekir.

Bu tür, ağaçta kalan meyvelerin değerinin düşmesine neden olur. Mücadelesi yapılmadığında zararı %60 civarıdır. Bu zarar %100’e kadar çıkabilir. Bu zararlı ciddi ekonomik kayıplara neden olur. Bu nedenle etkin mücadele gerektirir. Doğru kontrol ve budama teknikleriyle bu zararlı türü kolaylıkla kontrol altına alınır.

Bu kurt türüne karşı mücadelede kullanılan yöntemler şunlardır:

  • Kültürel yöntemler
  • Biyolojik yöntemler
  • Kimyasal yöntemler
  • Biyoteknik yöntemler

Bu yöntemler etkin mücadeleyi sağlar, popülasyonu kontrol altına alır.

Elma İç Kurdu Feromon Tuzağı

Özellikle meyve üzerinde ciddi zararlara neden olan elma iç kurdu, en büyük zararı elma üzerine verir. Elma yetiştiriciliği, ülkemiz ekonomisinde önemli bir yer tutar. Bu kurt türünün verdiği zarar kayıplara ve üretimde kalitenin düşmesine neden olur.

Cydia pomonella adıyla bilinen bu türün diğer zararları ayva, ceviz gibi meyveler üzerinedir.

Bu türle mücadelede kullanılan çok sayıda teknik vardır. Özellikle kültürel önlemler en başta alınması gereken önlemlerden biridir. Kültürel önlemlerde konukçuları olan meyve ağaçlarının karışık olarak dikilmemesi önerilir. Bu meyvelere ayva, armut örnek olarak verilebilir.

Diğer öneriler elma bahçelerine dökülen meyvelerin temizlenmesidir. Ayrıca doğru bahçe sürümü yapılmalıdır. Haziran başı itibarıyla ağaçlara feromon tuzaklar yerleştirilmesi önerilir. Bu sayede bu zararlı türüne karşı erken önlem alınmış olur.

Feromon tuzak, dişi böceklerin feromonlarını kullanır. Tuzak içerisine yerleştirilen feromon maddeleri böcekleri kendine çeker. Yapışkan panolara çekilen böcekler imha edilir.

Feromon tuzakların önemi şunlardır:

  • Popülasyon izleme: Bu tuzaklar popülasyonun yoğunluk ve aktivitelerini izler. Zararlının kontrol altına alınmasında doğru zamanı belirler.
  • Erken tespit: Bu tuzak türü, zararlının erken tespitine vesile olur. Böylelikle zarardan önce müdahale edilir.
  • Zararlı kontrolü: Feromon tuzaklar erkek böcekleri cezbeder, çiftleşme engellenir. Zararlılar toplu imha edilir. Bu tuzak sayesinde kimyasal kullanımı önemli ölçüde azalır.

Feromon tuzak, bu türle mücadelede etkili yöntemlerden biridir. Kurulumu basit ve maliyeti düşüktür. Zararlının kontrol altına alınmasında etkili bir yöntemdir.

Bir diğer yöntem ise kimyasal yöntemlerdir. Bu yöntemde ağaçlara ilaçlama yapılır, larvalar yumurtadan çıkmadan öldürülür. Dikkatli uygulanması gereken bir yöntemdir. Etkili bir yöntemdir ancak diğer yöntemlerle birlikte kullanıldığında pestisit kullanımı minimuma indirilir.

Biyolojik mücadele yöntemlerinde zararlının doğal düşmanları kullanılır. Bazı parazitoid türler iç kurt larvaları bulur ve öldürür. Popülasyon kontrolünde önemli ve etkili yöntemlerden biridir. Ayrıca bu yöntem ile kimyasal ilaç kullanımı en az seviyeye indirilir.

Elma İç Kurduyla Mücadelede Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bu türle mücadelede kullanılacak yöntemlerden önce bu zararlı türünü iyi tanımak gerekir. Zararlı yumurtalarını larva halindeyken bırakır. Bu nedenle bu canlının yaşam döngüsü önem arz eder. Zararlıyı tanımak, önceden önlem alınmasını kolaylaştırır. Böylelikle saldırılar erken tespit edilir.

Bir diğer önemli nokta, elma ağaçlarını düzenli olarak budamak ve bakımını yapmaktır. Ölü ve hastalıklı dalları kesmek, iç kurdun saklanma ve üreme alanlarını azaltır.

Düzenli takip ve doğru kontrol yöntemlerini kullanmak bu zararlıyla mücadelede en önemli husustur.

Elma iç kurdu ve mücadele yöntemleri hakkında detaylı bilgi almak için Kapar Organik ile iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir