Doğu Meyve Güvesi

Doğu meyve güvesi Cydia molesta bilimsel adıyla bilinen bir zararlı türüdür. Meyve ağaçlarına zarar veren bir canlıdır. Armut, kayısı, şeftali, kiraz gibi ürünlere tahribat verir. Larvalar meyve ve sürgünlere zarar verir. Bu tahribat ile sürgünlerin uçlarında kuruma görülür.

Doğu meyve güvesi zararlısı genellikle ilkbahar aylarında aktif duruma gelir. Bu zararlının tahribatı ekonomide önemli kayıplara neden olur. Bu nedenle mücadelesi büyük önem taşır. Güve türüyle mücadelede kullanılan yöntemler kültürel, biyolojik, biyoteknik, kimyasal yöntemler olarak sıralanabilir. Bu yöntemler kullanılarak popülasyon takibi ve kontrolü sağlanır.

Doğu Meyve Güvesi Zararı

Doğu meyve güvesi, özellikle meyve ağaçlarına zararıyla bilinen bir canlı türüdür. Genellikle elma, armut, şeftali, kiraz gibi ürünler üzerinde önemli tahribatlar bırakır. Bu tahribatlar meyve ve sürgünlerine olur, zarar larvalar ile gelir.

Bu güve türü kahverengi renktedir ve boyutları 1 cm civarıdır. Larvaları ise beyaz renktir. Dişileri erkek güvelerden daha büyüktür. Dişi güveler, meyvelerin içine yumurtalarını bırakır ve larvalar bu meyvelerin içinde beslenir.

Bu türün zarar şekli aşağıdaki gibidir:

  • Dişi güvenin meyvelere bıraktığı larvalar yumurtayı kırar.
  • Yumurtadan çıkan larvalar meyvelerin etli kısmıyla beslenir.
  • Bu güve türünün salgıladığı enzimler meyvelerin çürümesine ve bozulmasına neden olur.
  • Meyveler üzerinde tahribata neden olan güveler, üretimin düşmesine, ekonomide kayıplara neden olur.

Meyve üretimi ve ekonomiye verdiği tahribatlar nedeniyle bu türle etkin mücadele edilmesi gerekir. Bu zararlı türüyle mücadelede kullanılan oldukça etkili yöntemler mevcuttur.

Doğu Meyve Güvesi

Bu mücadele yöntemi oldukça önemlidir çünkü popülasyonu kontrol altında tutmakta başarılıdır. Etkin verim alınabilmesi için dikkat edilmesi gereken adımlar vardır. Bunlardan biri, zarara uğrayan sürgünlerin kesiminin yapılmasıdır. Böylelikle popülasyon önemli ölçüde azalacaktır.

Aynı zamanda depo temizliğine de önem verilmelidir.

Bu yöntem ilaçlama yapılması şeklindedir. Etkin olabilmesi için ilaçlama zamanın seçimi önem taşır. Sürgünlerin ilk giriş zamanı ilaçlama için en uygun zamandır.

Biyolojik mücadele yönteminde zararlı türünün doğal düşmanları kullanılır. Örneğin parazitoid böcekler popülasyonun kontrol altına alınmasında etkilidir.

Bu yöntem, zararlı türüyle mücadelede tuzak kullanımını ön plana çıkarır. Etkili olarak kullanılan tuzaklardan biri feromon tuzaklardır.

Doğu Meyve Güvesi Tuzağı

Bu güve türüyle mücadelede kullanılan tuzak türleri mevcuttur. Bu tuzaklar arasında en çok tercih edileni ise feromon tuzaklardır. Feromon tuzak, dişi böceklerin salgıladığı feromon kimyasallarını taklit eder. Bu yöntemle erkek böceklerin tuzağa çekilmesi sağlanır. Tuzağa çekilen zararlı, gövde içerisinde bulunan levhalara yapışır ve imha edilir.

Feromon tuzak kullanımının avantajları şunlardır:

  • Kimyasal kullanımını önemli ölçüde azaltır.
  • Pestisit kullanımını azaltmasıyla birlikte çevre ve insan sağlığı da korunmuş olur.
  • Feromon tuzaklar spesifiktir, yani tek bir zararlı türünü hedef alır. Böylelikle diğer yararlı canlıların zarar görmesi engellenir.
  • Kullanımı basit ve ekonomiktir.
  • Popülasyon takibi ve kontrolü açısından tercih edilen bir yöntemdir.

Feromon tuzak kullanımı haricinde tercih edilen diğer yöntemler ise yapışkan tuzaklar, ışık tuzakları ve gıda cezbedici tuzaklardır.

Doğu Meyve Güvesi

Feromon Tuzak Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bu tuzak türünün kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, tuzakların belirli aralıklarla bakım ve kontrolünün yapılmasıdır. Böylelikle tuzaktan tam verim alınabilir.

Aynı zamanda tuzak içerisine yerleştirilen feromon kapsüller de belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve değiştirilmelidir.

Tuzakların asıldığı alanlar da büyük önem taşır. Hazırlanan tuzaklar ormanlık alanlara asılır, tuzaklar arasında belirli bir mesafe bırakılır. Tuzaklar yerden 1,5-2 metre yükseğe asılmalıdır. Verim alınabilmesi için rüzgar alan alanlara asılmaması önerilir.

Feromon tuzak, özellikle popülasyonun takip edilmesi ve kontrol altında tutulabilmesi için etkili yöntemlerden biridir. Kimyasal kullanımını azaltması, çevre ve insan sağlığını da koruması da tercih sebepleri arasında sayılabilir.

Özellikle organik tarım ve çevre kirliliğiyle mücadele eden üretici tarafından sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.

Doğu meyve güvesi, etki alanları, zararları ve mücadele yöntemleri hakkında bilgi almak için Kapar Organik ile iletişime geçebilirsiniz.