Bakla zınnı (Tropinota hirta) zararlı bir böcek türüdür ve tarımsal alanlarda önemli tahribatlara neden olur. Aynı zamanda meyve bahçeleri, süs bitkileri ve tarla bitkilerine zarar verir. Bu türün etkisi genellikle bahar aylarında görülmeye başlar.
Bakla zınnı ile mücadelede kullanılan birçok yöntem mevcuttur. Bu yöntemlerden en önemlileri kültürel mücadele yöntemi ve tuzaklardır. Hem tarım ürünlerinin verim kalitesini korumak hem de ülke ekonomisine zararlarını önlemek açısından bu türle mücadele önem taşır.
Bakla Zınnı Zararı
Özellikle tarım alanlarında kayıplara neden olan bu böcek türü, genellikle koyu renkli, kısa, tüylü bir yapıya sahiptir. Arı benzeri bir böceğe benzemesi nedeni ile çiftçi tarafından tanınması güçtür. Bu tür, çeşitli bitkilerle beslenebilir. Kışı larva olarak toprak içinde geçirir. Bahar ayının gelmesiyle birlikte etkisini göstermeye başlar.
Özellikle tarım alanlarına verdiği zararla bilinen bir türdür. Bu böcek türünün zarar verme şekli şu şekilde sıralanabilir:
Bakla zınnı zararları ile mücadelede başarı elde edebilmek için düzenli izlem ve popülasyon takibi yapılması gerekir.
Bu türle etkin mücadele gerekir. Mücadele edilmediği takdirde tarım ürünlerinde verimde düşüşe neden olur. Bunun sonucu olarak üretim miktarı azalır ve tarım üreticilerinin gelir kaybına neden olur.
Bakla zınnı tahribatı nedeni ile ürünlerdeki kalite düşer. Bu da hem iç piyasa hem de ihracat için ürünlerin pazar değerini azaltır. Böylelikle ülke ekonomisine zararı ciddi boyutlara ulaşır.
Bakla Zınnı ile Nasıl Mücadele Edilir?
Bu böcek türüyle mücadelede kullanılan yöntemlerden biri kültürel yöntemlerdir. Bu yöntemle böcek türüyle etkin mücadele yapılması amaçlanır. Burada uygulanması gereken bazı adımlar vardır. Öncelikle toprağın işlenmesi, bu türün larva ve pupa aşamalarının yok edilmesine yardımcı olabilir.
Hasattan sonra bitki artıklarını temizlemek zararlının üreme ve barınma alanlarını azaltır. Zararlının besleneceği bitkilerin ekiminin yapılmaması ile popülasyonda azalma meydana gelir.
Kültürel yöntem haricinde mekanik yöntemler ve biyolojik yöntemlerde de başarılı sonuçlar elde edilir.
Bu türle mücadelede kullanılan etkili bir diğer yöntem de tuzaklardır.
Bu zararlı böcek türüyle mücadelede biyoteknik yöntemlerden biri olan feromon tuzaklar oldukça etkilidir. Feromon tuzak, dişi böceklerin salgıladığı feromonları kullanarak erkek böcekleri çeker ve yakalar. Bu yöntem ile böcek popülasyonu izlenir ve kontrol altına alınması sağlanır.
Feromon tuzakların avantajları şunlardır:
- Bu tuzaklar ile erkek popülasyonunun azaltılması hedeflenir.
- Popülasyon yoğunluğunu izlemek için kullanılır.
- Feromon tuzaklar, belirli bir zararlı türünü hedef alır. Böylece diğer yararlı böceklerin zarar görmesi engellenir.
- Bu tuzak sayesinde kimyasal kullanımı önemli ölçüde azalır. Tarım alanlarında yoğun olarak tercih edilen pestisit kullanımı minimuma indirilir.
- Kimyasal kullanımını sınırlaması ile de üreticilere ekonomik tasarruf sağlar.
- Çevreyi korur, ürünlerin kalitesini artırır.
Feromon tuzakların doğru kullanımı oldukça önem taşır. Bu tuzaklar doğru zamanda doğru yerlere yerleştirilmelidir. Aynı zamanda tuzakların düzenli bakım ve kontrolü de yakalanan böceklerin sayısının takibi ve popülasyonun izlenmesi açısından önemlidir.
Bakla zınnı, etki alanları, doğru ve etkin mücadele yöntemleri için Kapar Organik ile iletişime geçebilirsiniz.