Akdeniz sineği, turunçgillere zarar veren bir haşeredir. Kayısı, şeftali, incir, Trabzon hurması, elma, armut gibi turunçgillerde sık görülür. Kışı larva olarak ağaçlardaki meyvelerin içinde geçirir. Hava sıcaklığına bağlı olarak ilkbahar ya da yaz aylarında ortaya çıkar. Afrika, Akdeniz Havzası ve Güney Amerika’da yaygındır.
Akdeniz sineği olarak da bilinen Ceratitis capitata, 4-5 mm civarında bir sinek türüdür. Kırmızımsı kahverengi renktedir. Gözleri parlak ve zümrüt yeşilidir. Sıfırın altındaki sıcaklıklarda yaşayamadığından “Akdeniz” adını almıştır. Birden fazla sinek türünün meyveye yumurta bırakması nedeni ile bu sineğin zararı epey büyüktür.
Akdeniz Meyve Sineği İnsana Zararı
Akdeniz sineği, insana herhangi bir zarar vermez. Sadece meyvelere zarar veren bir böcektir. Akdeniz meyve sineği Ceratitis capitata meyvelere olan zararını larvalar yoluyla verir. Bu sinek meyvenin etli kısmıyla beslenir. Meyveler üzerinde yumuşama ve çöküntü meydana getirir.
Böcekten zarar gören meyveler vaktinden önce olgunlaşır ve ağaçtan dökülür. “Enfekte” olarak sayılan bu meyvelerin yurt dışına ihracatının yapılması zordur.
Bu sinek türünün verdiği zarar ülke ekonomisine ciddi bir yük getirir. Bu türle ilgili alınması gereken bazı önlemler şunlardır:
- Kültürel önlemler
Akdeniz meyve sineğiyle en etkili mücadele yöntemlerinden biri, sineğe ara konukçuluk eden meyvelerin turunçgil bahçelerine dikiminin yapılmamasıdır.
- Biyolojik ve biyoteknik mücadele
Ülkemizde biyolojik mücadele yapılmamaktadır çünkü parazitoitleri ülkemizde bulunmaz.
- Kimyasal mücadele
Olgunlaşmadan önce meyvelerde vuruk kontrolü yapılır. Feromon tuzak asılarak sinek çıkış kontrolü sağlanır. Meyve içerisinde sinek tespit edilmişse bir an önce ilaçlama yapılır.
Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı
Akdeniz meyve sineği ile mücadelede en etkin yollardan biri feromon tuzaktır. Feromon tuzaklar, içerisinde karşı cinsin kokusunu bulunduran tuzaklardır. Karşı cinsin kokusunu alan böcekler tuzağa doğru çekilerek imha edilir. Bu sayede üreme kontrolü yapılır, popülasyonda azalma meydana gelir.
Feromon tuzağı basit adımlar izlenerek kurulabilecek bir tuzaktır. Bu adımlar şunlardır:
- Öncelikle malzemeler toplanır. Kapsüller, levhalar ya da delikli kaplar ve feromon tuzağı standı hazırlanır.
- Kapsül yapışkan levhanın ortasına ya da delikli kaplara yerleştirilir.
- Tuzak kurularak dikim yapılacak bitkilerin alanlarına yerleştirilir.
- Yüksek bir yere asılan feromon tuzaklarının belli aralıklarla kontrolünün yapılması gerekir.
Feromon tuzak haricinde Akdeniz meyve sineği ile mücadelede kullanılan diğer tuzak çeşitleri şunlardır:
- Yiyecek cezbediciler
Meyve sineklerinin yediği meyveler tuzaklara asılır. Akdeniz meyve sineği tuzaklara çekilerek yapışır ve imha edilmesi amaçlanır.
Meyve sinekleri sarı renge çekilir ve yapışkan levhalara gelmesi sağlanır.
Bu tuzakları kurmadaki amaç popülasyonu azaltmak, ürün kaybını da minimuma indirmektir.
Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı Ne Zaman Kurulmalıdır?
Tuzak, sineklerin aktif olduğu dönemlerde kurulur. Tuzakların kurulma zamanları bölgesel sıcaklıklara göre değişkenlik gösterir.
Genel olarak bu tuzaklar sıcaklıkların yükselmeye başladığı dönemlerden itibaren kurulur.
Meyvelerin olgunlaşmaya başladığı dönemde, yaz başında, hasat öncesi kurulan tuzaklar sineğin ürüne zarar vermesini engeller.
Akdeniz meyve sinekleri ve bu böceklerle etkin mücadele yöntemleri hakkında bilgi almak için Kapar Organik ile iletişime geçebilirsiniz.