Zeytin güvesi, zeytin ağaçlarına zarar veren bir böcek türüdür. Bu zararlının yaprak nesli, meyve nesli ve çiçek nesli olmak üzere farklı nesilleri vardır. Bu nesillerden her biri zeytin ağacının farklı kısımlarında tahribata neden olur.

Zeytin güvesi, özellikle tarım alanlarına önemli tahribatlar verir. Tarımda ilk on içerisinde bulunan ülkemizde zeytin üretimi ve ihracatı büyük önem taşır. Bu nedenle zeytindeki kalitenin ve verimin düşmesi ekonomik kayıplara neden olur. Dolayısıyla bu türle mücadele büyük önem taşır. Bu zararlı türüyle mücadelede kullanılan çeşitli yöntemler bulunur.

Zeytin Güvesi Zararı

Bilimsel adı Prays oleae olarak bilinen bu zararlı, tarım alanlarında ciddi kayıplara neden olur. Özellikle meyve ve yaprakları üzerinde bıraktığı hasar nedeniyle ürünlerin kalitesini bozar.

Zeytin güvesi yalnızca larva döneminde zararlı olur. Bu larvaların ağaca verdiği zarar üç fenolojik aşamada gerçekleşir. Bu aşamalar şunlardır:

Yaprak nesli zararı

Yaprak nesli ilkbaharda ortaya çıkar. Larvalar çıkan yaprakları kemirerek beslenir. Bu da yaprakların kurumasına ve dökülmesine neden olur. Yaprak kaybı nedeniyle ağacın fotosentez kapasitesinde azalma meydana gelir. Bu durum, zeytin ağacı veriminin düşmesine neden olur.

Çiçek nesli zararı

Bu zarar türü, genellikle ilkbaharın sonu ya da yaz başında görülür. Çiçek nesli, ağacın çiçekli kısımlarını hedef alır. Döllenemeyen çiçeklerin meyve oluşumu engellenir. Bu nedenle çiçeklerin verimi ve kalitesi düşer.

Zeytin-Guvesi

Meyve nesli zararı

Meyve nesli zararı genel olarak yaz sonu ya da sonbaharın başlarında görülür. Bu dönem, meyvelerin olgunlaştığı döneme denk gelir. Bu nesilde larvalar meyvelerin çekirdeklerine kadar ulaşır ve beslenir. Bu da meyvelerin olgunlaşmadan dökülmesine neden olur. Zarar gören meyveler ticari kayba uğrar, ürün kalitesi önemli ölçüde düşer.

Özellikle tarım alanında uğrattığı tahribat ülke ekonomisini olumsuz etkiler. Bu nedenle bu zararlı türüyle mücadele büyük önem taşır. Bu amaçla kullanılan mücadele yöntemleri mevcuttur. Kullanılan mücadele yöntemleri şunlardır:

  • Kültürel mücadele
  • Biyolojik mücadele
  • Biyoteknik mücadele
  • Kimyasal mücadele

Ancak gerek zararlı kimyasal kullanımını azaltması gerekse de maliyet düşüklüğü nedeniyle üretici tarafından sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biri de feromon tuzaklardır.

Zeytin Güvesi Tuzağı

Zeytin güvesi tuzağı, bu zararlı türüyle mücadelede kullanılan etkin yöntemlerden biridir. Bu tuzaklar popülasyon takibi ve izlemi açısından büyük öneme sahiptir. Bu amaçla kullanılan tuzaklardan biri de feromon tuzaklardır.

Feromon tuzak, dişi güvenin salgıladığı feromonları kullanır. Cinsel çekici feromonlar kullanılarak erkek güveler tuzağa çekilir. Tuzağa gelen güveler yapışkan levhalara yapışır. Bu yöntemle toplu imha gerçekleşir.

Bunun haricinde tuzaklar içerisine su dolu kaplar da yerleştirilebilir. Böylece tuzağa çekilen böcekler bu kaplara düşer ve boğulur.

Feromon tuzakların avantajları şunlardır:

  • Feromon tuzaklar spesifiktir. Tuzak, hedeflenen türe özgüdür. Böylece diğer faydalı böceklerin zarar görmesi engellenir.
  • Popülasyon takibinde avantajlar sağlar. Feromon tuzak, popülasyon yoğunluğunu belirlemek ve takip etmek açısından son derece etkilidir. Bu etki ile kimyasal müdahale zamanlaması optimize edilir.
  • Mücadele yöntemi olarak kullanımı mevcuttur. Bu tuzak türü ile çiftleşme oranı düşürülür, yeni nesil oluşumu önemli derecede engellenir.

Aynı zamanda kurulumu oldukça basittir ve ekonomiktir. Bu özellikleri ile tercih edilen tuzak yöntemlerinden biridir.

Güve tuzaklarının genellikle popülasyonun aktif olduğu dönemlerde asılması önerilir. Bu dönem genel olarak nisan ya da mayıs aylarıdır.

Feromon tuzaklar popülasyonun takibi ve kontrol altında tutulmasında önemlidir. Bu nedenle tuzakların güvelerin aktif olduğu zamandan önce asılması önerilir.

Tuzakları verimli bir şekilde kullanabilmek için düzenli bakım ve kontrollerinin yapılması büyük önem taşır. Böylece daha uzun süre ve verimli kullanımı mevcut olur.

Zeytin güvesi ve mücadele yöntemleri hakkında detaylı bilgi almak için Kapar Organik ile iletişime geçebilirsiniz.

Zeytin güvesi ve mücadele yöntemleri hakkında sık sorulan sorular şunlardır:

Bu tuzakların yerleşimi de önem taşır. Tuzaklar zeytin ağaçlarının bulunduğu noktalara yerleştirilir. Feromon tuzaklar belirli mesafeler bırakılarak yerden 1,5-2 metre yüksekliğe asılır. Rüzgarın az estiği noktaların tercih edilmesi gerekir.

Kurulan tuzaklar belli aralıklarla kontrol edilmelidir. Aynı zamanda feromon kapsülleri de yine belirli aralıklarla yenilenmelidir.

Ergin güveler genel olarak gümüş renkte görünür. Boyutları 7-8 mm, kanat açıklığı ise 13-16 mm’dir. Ön kanatlarının üzerinde siyah lekeler bulunur. Kenarlarında ise gümüşi saçaklar vardır. Dişiler erkeklerden daha tombul bir yapıdadır.

Bu zararlı türü yılda 3-4 döl verir. Bu nedenle popülasyon kontrolü ve takibi bu türle mücadelede büyük önem taşır.