Şeftali güvesi, Anarsia lineatella bilimsel adıyla bilinen bir zararlı türüdür. Bu tür zararını, şeftali ağaçlarında meyvelerin olgunlaşma döneminde verir. Zararlı, çiçeklerin yapraklarını kemirerek deler ve çiçek yumurtalıklarını yiyerek meyvelerin kurumasına ve dökülmesine neden olur.

Şeftali güvesi, özellikle şeftali ağaçlarına verdiği zararla bilinen bir türdür. Meyvelere verdiği zarar dolayısıyla ülke ekonomisini de olumsuz etkiler. Bu nedenle bu türle mücadele büyük önem taşır. Bu zararlı türüyle mücadelede kullanılan birçok yöntem mevcuttur. Bu yöntemler kültürel, biyolojik, biyoteknik, kimyasal yöntemler olarak sıralanabilir.

Şeftali Doğu Meyve Güvesi

Şeftali güvesi nedir?” sorusu sıklıkla sorulan sorulardan biridir. Bu güve, özellikle şeftali ağaçları ve bitkilere verdiği zararla bilinen bir canlı türüdür. Bu zararlı türü Türkiye dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde önemli tahribatlara neden olur.

Etkin bir şekilde mücadele edilmesi gereken bu canlı türü en büyük zararını şeftali ağacı ve bitkiler üzerinde verir ve ciddi anlamda ekonomik kayıplara neden olur. Özellikle şeftali üretimi yapan çiftçiler için bir tehdit oluşturan bu zararlı türü ile etkin mücadele gerekir.

Meyve ağaçlarında zarara neden olan bu türün yaşam döngüsü yılda 4-6 nesil vermesi şeklindedir. Bu güve türü yaklaşık olarak 10 mm uzunluğundadır ve kahverengi-gri renk tonuna sahiptir.

Zarar şekli ise larvaların bitkilerin yumuşak dokularını hedef alması ile gerçekleşir. Dişi güveler yumurtalarını genç sürgünlere veya meyve yüzeyine bırakır. Yumurtadan çıkan larva sürgünlerin içine girer ve bitki dokularına zarar verir.

Bu güve türünün zararları şunlardır:

  • Sürgünlere zarar verir. Genç sürgünlerin içine giren larvalar bitkinin büyümesine engel olur. Bu durum fidanlara büyük ölçüde zarar verir.
  • Meyvelere zarar verir. Olgunlaşan meyvelerin içerisinde galeriler oluşturan larvalar, meyvelerin erken dökülmesine veya çürümesine neden olur. Zarar gören meyveler ihracatta önemli kayıplar yaşanmasını sağlar. Bu da ülke ekonomisi için ciddi bir sorundur.
  • Bu türün ikincil zararları olabilir. Bunlar mantar enfeksiyonları ya da çürüklere neden olabilme ihtimalidir.

Bu güve türü şeftali haricinde kayısı, zerdali, badem, erik gibi ürünler üzerinde de tahribata neden olur.

Kayısı da şeftali güvesi zararı, özellikle kayısı üretimi yapan çiftçiye oldukça büyük zarar verir. Hem çiftçinin zarar görmesini engellemek hem de ekonomide kayıp yaşanmasını engellemek için bu zararlı türüyle mücadele büyük önem taşır. Bu türle mücadelede kullanılan etkili yöntemler mevcuttur.

Şeftali Güvesi

Şeftali Filiz Güvesi Mücadelesi

Şeftali güvesi, şeftali filiz güvesi adıyla da bilinen bir zararlı türüdür. Meyve ağaçları ve meyveler üzerinde önemli tahribat ve üretim kayıplarına neden olan bu türle mücadelede kullanılan ve başarı sağlanan yöntemler mevcuttur. Kullanılan yöntemler ve özellikleri şunlardır:

Kültürel Mücadele

Bu zararlı türüyle mücadelede kullanılan önemli bir yöntem kültürel mücadele yöntemleridir. Alınacak kültürel önlemlerle bu zararlı türüyle daha etkin bir şekilde mücadele edilir ve böylelikle popülasyonun çoğalması ya da kontrol altına alınması sağlanır. Alınabilecek kültürel önlemlerden bazıları şunlardır:

  • Budama: Enfekte olan sürgünlerin budanması ile güve popülasyonunda önemli bir azalma meydana gelir.
  • Bahçe temizliği: Hasat sonrasında dökülen meyveler temizlenmeli ve imha edilmelidir. Larvalar, imha edilmeyen meyveler üzerinde gelişimini sürdürebilir.
Şeftali Güvesi

Biyolojik Mücadele

Bu mücadele türünde güve türünün doğal düşmanları kullanılır. Trichogramma türü parazitik yaban arıları bu türün yumurtalarına saldırarak gelişimini durdurabilir.

Kimyasal Mücadele

Bu mücadele türünde insektisit kullanımı mevcuttur ancak meyvelerin içine giren larvaların kimyasal mücadelesi oldukça zordur.

Biyoteknik Yöntemler

Biyoteknik yöntemlerde sıklıkla kullanılan mücadele türü feromon tuzaklardır. Bu tuzak, popülasyonun kontrolü ve azaltılması açısından oldukça etkili bir yöntemdir.

Feromon Tuzak ve Özellikleri Nelerdir?

Feromon tuzak, zararlı türleriyle mücadelede sıklıkla kullanılan, etkili bir yöntemdir. Bu tuzak türünde dişi güvelerin salgıladıkları feromonlar taklit edilir. Bu feromonları taklit eden kimyasallar ile erkek güvenin tuzağa çekilmesi sağlanır. Tuzağa giren güve yapışkan levhalara yapışarak imha edilir.

Feromon tuzakların avantajları şunlardır:

  • Bu tuzak türü spesifiktir, yani tek bir türe özgüdür. Böylece yararlı canlıların zarar görmesi engellenir.
  • Kimyasal kullanımını azaltır, böylece çevre ve insan sağlığı korunmuş olur.
  • Popülasyonun takibi ve azaltılması açısından öneme sahiptir.
  • Bu tuzak türünün maliyeti oldukça düşüktür, kurulumu basittir.

Feromon tuzak, kullanım kolaylığı ve maliyetli olması nedeniyle sıklıkla tercih edilen bir tuzak türüdür ve zararlı türlerle mücadelede tercih edilen bir yöntemdir.

Feromon tuzak haricinde kullanılan diğer tuzaklar ise delta tuzak, kitle yakalama tuzakları ve yapışkan tuzaklardır.
Şeftali güvesi, zararları ve mücadele yöntemleri hakkında bilgi almak için Kapar Organik ile iletişime geçebilirsiniz.