Salkım güvesi, bağ zararlısı olarak bilinen bir türdür. Kışı, asma kabukları altında pupa olarak geçirir. Bu tür, uygun nem ve sıcaklıkta ortaya çıkar. Nisan ve mayıs ayları aktif olduğu dönemdir. Dişiler yumurtalarını çiçek ve çiçek saplarına bırakır. Larvalar yoluyla zarar verir.

Salkım güvesi türünün esas konukçusu asma yapraklarıdır. Defne, hünnap gibi ürünler diğer konukçuları arasında yer alır. Önemli tahribatlara neden olan türle etkin mücadele gerekir. Bu güve türüyle mücadelede kullanılan yöntemler kimyasal, biyolojik, kimyasal, biyoteknik yöntemlerdir. Ülkemiz için ihracatta yüksek sıralarda olan bir ürün olması nedeniyle ekonomiye zararı çoktur.

Salkım Güvesi Zararı

Lobesia botrana bilimsel adıyla bilinen bu tür, üzüm bağlarına verdiği zararla bilinir. Larvaları üzüm salkımlarına zarar verir. Verdiği zarar ile üretimde kalite ve verim kaybına neden olur.

Bu zararlı türünün yıl içerisinde birkaç nesli bulunur. Bu nesiller ile farklı evrelerde farklı zararlar verir. Güve türünün üç jenerasyonu şu şekilde sıralanabilir:

Yaprak ve Tomurcuk Dönemi

Salkım güvesi genellikle ilkbaharda ortaya çıkar. Bu nesilde larvalar yaprak ve tomurcuklarla beslenir. Böylece ürünlerde hasar meydana getirir. Yaprak kaybı, fotosentez kapasitesini düşürür. Bu da bitkinin genel sağlığını bozar ve verim düşer.

Salkım Güvesi

Çiçek Dönemi

İlkbaharın sonları ya da yaz başlarında görülür. Burada larvalar çiçekleri hedef alır ve döllenmelerini engeller.

Bu dönemde hedef durumunda olan çiçeklerde verim düşer ve meyve oluşumu engellenir.

Meyve Dönemi

Bu dönemde larvalar olgunlaşan meyvelerin etleriyle beslenerek meyvelerin kalitesinin bozulmasına neden olur. Genellikle yaz sonu ya da sonbaharda ortaya çıkmaya başlar.

Salkım güvesi meyveleri delerek içine girer ve bu meyvelerin etleriyle beslenir. Bu tahribat ile meyve kalitesinin düşmesine neden olur. Zarar gören meyveler ticari olarak önemli kayıplara uğrar.

Larvalar üzüm taneleriyle beslenir. Bu nedenle en büyük zarar iki ve üçüncü nesil tarafından verilir.

Tüm bu zararlar haricinde mantar enfeksiyonlarının yayılmasına da neden olur. Gri küf denen mantar türü, zarar gören meyveler üzerinde dolaşabilir.

Ülkemizde en çok ihracat yaptığımız bu üründe verim ve kalitenin düşmesi ekonomi için büyük risktir. Bu nedenlerle salkım güvesi zararı minimuma indirilmelidir. Bu güve türüyle mücadele ve alınacak önlemler büyük önem taşır. Salkım güvesiyle ilgili merak edilen sorulardan bazıları şunlardır:

 

Salkım Güvesi

Salkım Güvesi ile Mücadelede Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Bu güve türüyle mücadelede kullanılan birçok yöntem vardır. Kullanım amacına, uygunluğuna göre seçilecek yöntemin başarı şansı oldukça yüksektir. Kullanılan başlıca yöntemler ve özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kültürel mücadele: Zarar görmüş ürünler ve hastalıklı ürünlerin temizlenmesi gerekir. Aynı zamanda üzüm bağlarının düzenli bakımlarının yapılması da önemli bir noktadır.
  • Biyolojik mücadele: Bu mücadele türünde doğal düşmanlar kullanılır. Bunlara örnek olarak parazitoid arılar ve predatör böcekler verilebilir.
  • Kimyasal mücadele: Bu yöntem insektisitlerin kullanımı ile sağlanır. Oldukça dikkatli olunması gereken bir yöntemdir.

Bir diğer yöntem ise feromon tuzaklardır.

Feromon tuzak, dişi güvenin salgıladığı feromonlar kullanılarak erkek güvenin yapışkan tuzaklara çekilip imha edilmesini amaçlayan bir tuzak çeşididir. Tuzakların içerisine çekilen zararlı, yapışkan levhalara yapışır ve imha edilir. Aynı zamanda bu tuzakların içerisine su dolu kaplar da yerleştirilebilir. Böylelikle tuzağa çekilen böcek, suya düşer ve boğulur.

Feromon Tuzakların Avantajları Nelerdir?

Bu tuzak türü, özellikle popülasyon kontrolü ve takibi açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda spesifik bir yöntemdir. Çünkü tek bir zararlı türünü yok etmeye yönelik kurulan bir tuzak çeşididir. Yararlı diğer böcek türlerinin zarar görmesi engellenir. Bu özelliği ile sıklıkla tercih edilen tuzak türlerinden biridir.

Bir diğer önemli etkisi de kimyasal kullanımını minimuma indirmesidir. Feromon tuzak sayesinde ülkemizde sıklıkla kullanılan pestisit kullanımına bağlı olarak üretici maliyetinde de önemli düşüşler sağlar. Kimyasal kullanımının azaltılması ile de hem çevre hem de insan sağlığı korunmuş olur.

Feromon tuzakların kullanımı da basittir ve aynı zamanda maliyeti de düşüktür. Bu özelliği ile üreticiye ek maliyet getirmeyen bir tuzak olmasıyla ön plana çıkar.

Salkım Güvesi Tuzağı Ne Zaman Atılır?

Bu tuzak türü genellikle popülasyonun aktif olduğu dönemden önce asılır. Burada amaç, popülasyonu doğru izlemek ve kontrol altına almaktır.

Bu tuzaklar güvelerin aktif olduğu dönem boyunca asılı kalmalıdır. Böylelikle bu zararlı türüyle etkin mücadele sağlanmış olur.

Feromon tuzakların kurulumu da oldukça basittir. Bu tuzaklar belirli bir aralık verilerek ağaçların arasına konumlandırılır. Yükseklikleri yaklaşık 1,5-2 metre civarıdır. Rüzgarın gelmediği alanlara kurulması tercih edilir.

Bu tuzaklardan verim alabilmek için düzenli bakım ve kontrolü gerekir. Ayrıca feromon kapsülleri de sık sık kontrol edilmeli ve değiştirilmelidir.

Salkım güvesi ve tuzak yöntemleri hakkında bilgi edinmek için Kapar Organik ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu zararlı, kışı asma kabukları altında pupa olarak geçirir. Uygun ısı ve nem oluştuktan sonra kelebekler görülür. Ergin larvalar gece 10 derecenin üstünde aktif duruma geçmeye başlar.

İklim koşullarına göre değişmekle birlikte yılda 3-4 kere döl verir.

Salkım güvesi, üzüm tanelerini deler ve meyvenin içine girerek ürünün kalitesinin düşmesine ve çürümesine neden olur.