Kuru meyve güvesi, genellikle depo alanlarında bulunan tahıl, meyve, fındık gibi kuru ürünler üzerine verdiği zararla bilinen bir böcek türüdür. Bu tür zararını larvalar yoluyla verir. Depolanan ürünlerde beslenen larvalar bu ürünlerin kirlenmesine ve kalitesinin düşmesine neden olur.
Kuru meyve güvesi, insan sağlığı açısından risk oluşturabilir. Aynı zamanda ekonomik kayıpları da beraberinde getirir. Hem yerel hem de uluslararası piyasalardaki rekabet gücünün azalmaması için önlem alınması şarttır. Pazar gücünü kaybetmemek adına bu zararlı türüyle mücadele büyük önem taşır. Bu amaçla kullanılan etkili birçok mücadele yöntemi mevcuttur.
Kuru Meyve Güvesi Zararları
Plodia interpunctella bilimsel adıyla bilinen bir zararlı türü olan güve, dünya genelinde oldukça yaygındır. Özellikle depolanmış gıdalar üzerinde zararı olan bu güvelerin erişkinleri 8-10 mm uzunluğundadır. Ön kanatları kırmızımsı kahverengi ve gri renkler arasında bir desen gösterir.
Bu güve türü zararını larvalar ile verir. Başlangıçta beyaz olan larvalar olgunlaştıkça pembe, sarı veya yeşilimsi bir renk alır. Bu larvaların pupa evresi kozalarda olur.
Yetişkin evresine gelen bu tür yaklaşık olarak 1-2 hafta yaşar, bu süre zarfında çiftleşir ve yumurta bırakır.
Bu zararlı türünün beslenme alanları şunlardır:
- Buğday
- Kuru meyve
- Fındık
- Tahıl
- Un
- Çikolata
Larvalar bu gıda ürünleriyle beslenir; burada tüneller açar, dışkılarıyla ürünü kirletir.
Kuru meyve güvesi, nemli ve sıcak ortamlarda daha hızlı ürer. Bu nedenle depolama alanlarındaki sıcaklık bu türün popülasyonunda önemli rol oynar.
Biyolojik özellikleri nedeniyle bu zararlı türüyle mücadele etmek oldukça güçtür ancak mücadele edilmediği takdirde oldukça yüksek tahribatlara neden olur. Bu tür özellikle depolama ve işletme tesislerinde önemli kayıplar meydana getirir. Kuru meyve ve tahıl üreticileri bu türün verdiği zararla ekonomik olarak ciddi kayıplar yaşar.
Özellikle tarım ürünleri ihracatında dünyada ilk sıralarda yer alan ülkemiz, pazar gücünü kaybetmemek adına bu canlı türünün zararıyla mücadele etmek zorundadır.
Bu güve türünün neden olduğu zararlar şunlardır:
Güve kelebeği, depolanmış ürünlerin tamamını tahrip edebilir, bu da etkilenen ürünlerin kalitesini azaltır.
Kontamine olmuş ürünlerin uluslararası pazarda kendine yer bulması zorlaşır.
Bu türle mücadelede kullanılan yöntemler üreticilere ek maliyet getirir.
Aynı zamanda ürünlerin kalitesinin düşmesiyle pazar güveni sarsılır, markaların itibarı zedelenebilir.
Kuru Meyve Güvesiyle Mücadelede Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Bu zararlı türüyle mücadelede kullanılan yöntemler büyük önem taşır. Özellikle insan sağlığı ve ülke ekonomisi üzerinde büyük etkisi olan bu zararlı türüyle mücadelede kullanılan yöntemler şunlardır:
Bu yöntem; depoların temizliği, havalandırılması gibi hijyenik koşulların yerine getirilmesini içerir. Yöntemden verim alınabilmesi için ürünlerin serin ve kuru yerlerde saklanması önemlidir.
Bu yöntemde insektisitler kullanılır. Ancak bu yöntemi kullanırken dikkatli olunması gerekir çünkü kimyasal kullanımı ürünlere zarar verebilir. Bu nedenle kimyasal kullanımı çok dikkat gerektirir.
Bu yöntemde zararlı türünün doğal düşmanları kullanılır. Bunlara örnek olarak parazitoitler, predatörler verilebilir.
- Geceleri depolarda ışık kullanımı azaltılır.
- Depolama alanlarında bu zararlı türünün girebileceği alanlar kapatılır, örneğin yarık, çatlak gibi girintiler.
- Zararlı girişini engellemek için kapılara uygun aralıklarla teller asılır.
- Eski ürünle yeni ürün ayrı alanlarda depolanır.
Feromon Tuzaklar
Feromon tuzaklar, güve türüyle mücadelede en etkin ve tercih edilen yöntemlerden biridir. Bu tuzak türü, dişi böceklerin salgıladığı feromon kimyasallarını taklit eder. Bu feromonlarla erkek böceğin tuzaklara çekilmesi sağlanır. Tuzaklara çekilen böcekler gövde içerisindeki levhalara yapışır ve imha edilir.
Feromon Tuzakların Avantajları Nelerdir?
Üretici tarafından tercih edilen yöntemlerden biri olan feromon tuzakların avantajları şunlardır:
- Popülasyon takibi ve kontrolü açısından etkilidir.
- Kimyasal kullanımını azaltır, böylece çevre ve insan sağlığı korunmuş olur.
- Feromon tuzaklar spesifiktir. Bu tuzak türü tek bir zararlı türünü hedef alır, böylece yararlı canlıların zarar görmesi engellenir.
- Kullanımı basittir ve maliyeti oldukça düşüktür.
Feromon tuzaklar, böceklerin aktif olduğu dönemden önce ağaçlık alanlara asılır. Tuzakları belirli bir aralık vererek asmak gerekir. Bu tuzak yerden 1,5-2 metre yükseğe asılmalıdır. Tuzağın etkili olabilmesi için rüzgarlı alanlara asılmaması önerilir.
Kurulan bu tuzakların belirli aralıklarla kontrolü ve bakımı yapılmalıdır. Böylece daha uzun ömürlü kullanımları mevcut olur. Aynı zamanda tuzak içerisine yerleştirilen feromon kapsüller de belirli dönemlerde kontrol edilmeli ve değiştirilmelidir.
Feromon tuzak hem maliyet etkin olması hem de kimyasal kullanımını azaltması ve kullanım kolaylığı ile zararlı türleriyle mücadelede tercih edilen yöntemlerden biridir.
Zararlı türleri ve bu türlerle etkin mücadele yöntemleri hakkında detaylı bilgi almak için Kapar Organik ile iletişime geçebilirsiniz.
Kuru meyve güvesiyle ilgili merak edilen sorular şunlardır:
Bu zararlı türüyle mücadelede kullanılan birçok yöntem mevcuttur. Bu yöntemler arasında fiziksel, kültürel, biyolojik, kimyasal, biyoteknik yöntemler sayılabilir. En tercih edilen yöntem ise feromon tuzaklardır.
Koşullara bağlı olarak değişmekle birlikte yılda 2-5 döl bırakır.
Bu güve türü, yer fıstığı, badem, incir gibi ürünlerle beslenir. Kurutulmuş meyve ve sebzeler beslenme alanlarını oluşturur.