Kiraz sineği, en önemli kiraz zararlısı olarak bilinen bir türdür. Erginler genellikle mayıs sonu ya da haziran başında ortaya çıkar. Bu erginler bir hafta içinde yumurtalarını bırakmaya başlar. Bu tür genellikle sıcak ve nemli havalarda aktiftir.
Kiraz sineği zararı konukçusu olduğu kiraz ve vişne üzerinedir. Bu ürünler ihracatta sıfır toleransa sahip olan ürünlerdir. Bu nedenle bu türle mücadelede etkin yöntemlerin kullanılması esastır. Başta kültürel, biyolojik ve biyoteknik yöntemler olmak üzere kimyasal yöntemlerden de başarılı sonuçlar elde edilir. Mücadele edilmemesi ile önemli ekonomik kayıplara neden olur.
Kiraz Sineği Tuzağı
Kiraz sineği, Rhagoletis cerasi bilimsel adıyla bilinen bir zararlı türüdür. Kiraz ağaçlarına zarar veren bir canlıdır. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da yaygın olarak görülür. Kiraz üretimini olumsuz etkiler, ekonomik kayıplara neden olur.
Bu zararlı türü etkisini larvalar üzerinden gerçekleştirir. Meyve içinde beslenen larvalar bu ürünlerin çürümesine ve dökülmesine neden olur. Çürük meyveler ihracatta sıfır toleransa sahiptir. Bu türün etkin olması önemli ekonomik kayıplara neden olur. Bu nedenle mücadelesi büyük önem taşır.
Bu sinek türünün verdiği zarar şunlardır:
Meyve Zararı
Yumurtalarını meyve içlerine bırakır ve yumurtadan çıkan larva meyve etleriyle beslenir. Böylece meyvelerin çürümesine neden olur ve çürüyen meyveler ticari değerini kaybeder.
Ekonomik Zarar
Bu türün infestasyonuyla meyve kalitesi düşer, pazar değerini olumsuz etkiler.
İhracat ve Tarım
Kiraz yetiştiriciliği sekteye uğrar. Ürün kalitesindeki düşme nedeniyle ihracat potansiyelini azaltır. Dahası ticarette sınırlamalara bile neden olabilir.
Bu nedenlerle zararlı türüyle mücadele büyük önem taşır. Sinek türüyle mücadelede kullanılan birçok yöntem mevcuttur. Bu mücadele yöntemleri şunlardır:
Bu mücadele türünde enfekte olmuş meyvelerin toplanıp imha edilmesi ile sinek popülasyonunda azalmalar görülür. Ayrıca yabani kiraz ve Lonicera türlerinin kiraz ağacı bulunan alanlara dikiminin yapılmaması popülasyonu kontrol altında tutmada etkilidir.
Bu yöntemde insektisitler kullanılır. İlaçlama, sineklerin uçuş döneminde yapılır.
Biyolojik mücadelede doğal düşmanlar kullanılır. Bunlara örnek olarak predatör böcekler veya parazit arılar verilebilir.
Bu mücadele çeşidinde sarı yapışkan tuzaklar, feromon tuzaklar, ışık tuzakları, yiyecek cezbedici tuzaklar, renkli su tuzakları gibi yöntemler kullanılır. Bu tuzaklar arasından en tercih edilenleri feromon tuzaklar ve sarı yapışkan tuzaklardır.
Kiraz Sineği Tuzağı Nasıl Yapılır?
En çok tercih edilen tuzak türlerinden olan sarı yapışkan tuzaklar ve feromon tuzakların maliyeti oldukça düşüktür. Kullanım kolaylığı ve maliyet etkinliği nedeniyle üretici tarafından tercih edilir.
Bu tuzakların özellikleri, avantajları ve kurulumlarıyla ilgili dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
Feromon Tuzaklar
Bu tuzak türü, dişi böceklerin salgıladığı feromonları taklit eden kimyasalları içerir. Bu feromonları izleyen erkek böcekler tuzağa çekilerek imha edilir. Aynı zamanda tuzak içerisine yerleştirilen su dolu kaplar da tuzağa çekilen zararlıların kaplara düşerek boğulmasına neden olur.
Feromon tuzak kurulumu oldukça basittir. Hazırlanan feromon kapsüller tuzak içerisine yerleştirilir. Tuzaklar, ağaçlık alanlara belirli aralık verilerek, 1,5-2 metre yükseğe asılır. Tuzaktan tam verim alınabilmesi için rüzgar almayan alanlara asılması önerilir.
Feromon tuzakların avantajları şunlardır:
- Popülasyon takibi ve kontrolü açısından önemlidir.
- Kimyasal kullanımını azaltır, üreticiye ek maliyet getirmez.
- Tek bir zararlı türünü hedef alır, böylelikle yararlı canlılar zarar görmez.
- Kimyasal kullanımını kısıtlaması ile çevre ve insan sağlığı korunur.
- Erkek sinek popülasyonunu hedef alır, üremeyi azaltır.
Sarı Yapışkan Tuzaklar
Bu tuzak, böceklerin sarı renge olan çekiciliklerinden yararlanarak tasarlanır. Tuzakların yüzü yapışkan bir maddeyle kaplanır. Bu yöntemle tuzağa çekilen zararlılar imha edilir.
Hazırlanan tuzaklar kiraz ağaçlarının arasına asılır. Avantajları olarak kimyasal kullanımını azaltması, erken uyarı sağlaması ve çevre dostu özellikleri olması sayılabilir.
Aynı zamanda kurulum basitliği, maliyet etkinliği, tek türe yönelik, spesifik olması nedenleriyle de tercih edilen yöntemlerin başında gelir.
Kiraz sineği tuzağı ve bu türle mücadelede kullanılan tuzaklar, popülasyon takibi ve kontrolünde önemli yöntemlerden biridir.
Bu zararlı türüyle mücadelede kullanılan yöntemler ve türe özgü detaylar hakkında bilgi almak için Kapar Organik ile iletişime geçebilirsiniz.
Kiraz sineğiyle ilgili sorulan sorulardan bazıları şunlardır:
Kiraz sineği ilacı, bölgeye göre değişmekle birlikte nisan, mayıs aylarında atılır.
Bu tür kışı toprak altında pupa olarak geçirir.
Bu sinek türü erginleri mayıs başı temmuz arası itibaren uçmaya başlar. Dişi sinekler bir hafta sonra yumurtalarını bırakmaya başlar.