Haşere, evlerde, tarım alanlarında, meyve-sebze bahçelerinde ve hayvancılıkta zararlara neden olan böcekler ve kemirgenlerin genel adıdır. Bu zararlılar sağlık açısından risk oluşturdukları gibi aynı zamanda insan, hayvan ve bitki sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir.
Haşere, insan, bitki ve hayvan türlerine karşı verdiği zarar nedeniyle ekonomik kayıpları da beraberinde getirir. Bu nedenle bu zararlı türleriyle mücadele etmek ve zararlı popülasyonunu kontrol altına alarak takip etmek büyük önem taşır. Bu zararlılarla mücadelede kullanılan birçok yöntem mevcuttur.
Haşere Ne Demek?
“Haşere nedir?” Haşereler insanlara rahatsızlık veren ve evler dahil olmak üzere birçok alanda karşılaşılan; tarım, hayvancılık ve gıda sektörleri başta olmak üzere farklı alanlarda zarara neden olan böcekler ya da kemirgenlerdir.
Türkçede böcek, sinek, fare gibi küçük zararlı canlılar için kullanılan bir kelime olan haşere, tarım ürünleri ya da doğal çevreye zarar vermesinin yanında insan sağlığı için de risk oluşturur. Bu zararlılar tarımsal alanlarda ürün kayıplarına ve verim kaybına neden olur. Bu canlıların yaşam alanı ise genel olarak şuralardır:
- Evler ve kapalı mekanlar: Evlerde, özellikle mutfaklar, ortamın neminden kaynaklı olarak karınca, hamam böceği gibi canlıların yaşaması için ideal alanlardır.
Açık alanlar ve bahçeler: Açık alanlar zararlıların en doğal yaşam alanlarıdır. Topraklık alanlarda tırtıl, yaprak bitleri ve çekirgeler gibi türler yaşar. Aynı zamanda su birikintilerinde sivrisineklerin daha yoğun ürediği görülür. Çöp ve atık alanlarında ise daha çok fare ve sinekler yaşar
Endüstriyel ve tarımsal alanlar: Tarım alanlarında yaşayan zararlılar ekinlere zarar vererek verim kaybına neden olur. Aynı zamanda depolama tesisleri de haşere istilası nedeniyle tehdit altında olan alanlardır.
Bunlar haricinde hayvan barınakları ve ahırlar ile insan vücudu ve giysileri üzerinde bu zararlıların etkileri görülür. Özellikle yaz aylarında bu canlıların yoğunlaştığı görülür.
Haşere Kovucu
Haşereler, birçok alana verdikleri zarar nedeniyle gerek çevre ve tarım alanları gerekse de insan sağlığı açısından risk oluştururlar. Bu nedenle bu canlı türleriyle mücadele yöntemleri geliştirilmiştir. Haşere kovucu ürünler bu yöntemlerden biridir. Bu ürünler şunları içerir:
- Kimyasal spreyler: Bu spreyler, böcek ve sinekleri öldürmek ya da uzak tutmak için kullanılan malzemelerdir.
- Elektronik cihazlar: Bu cihazlar, ultrasonik dalgalar yayarak zararlıları uzaklaştıran cihazlardır.
- Doğal haşere kovucular: Bunlar kimyasal kullanımı olmadan böcekleri uzaklaştırmayı amaçlar. Kullanılan ürünler bitkisel özler ya da esansiyel yağlardır.
Bu zararlılarla mücadelede kullanılan kovucu yöntemleri kullanmak hem sağlık hem de yaşam kalitesi açısından oldukça önemlidir. Kovucu yöntemi kullanmanın önemli olduğunu gösteren faktörler şunlardır:
- Olası sağlık tehditlerini azaltır.
- Hijyen ve temizliği sağlamada etkilidir.
- Gerek çevre gerekse de insan yaşam kalitesini artırır.
- Bitki ve tarım ürünlerini korur.
- Ekonomik zararların önlenmesini sağlar.
- Bu yöntem ile kimyasal kullanımı olmadan mücadele imkanı doğar.
- Uzun vadeli koruma sağlar.
Haşere kovucu, bu türden kaynaklanan tehditlerin en aza indirilmesi ve yaşam alanlarını koruyarak yaşam kalitesinin artırılması için etkili yöntemlerden biridir.
Bitki Zararlıları ile Mücadele Yöntemleri
İnsan, hayvan ve tarım alanlarında önemli ölçüde zarara neden olan zararlı canlı türleri, verimliliği önemli ölçüde düşürmeleri, insan sağlığına yönelik tehditleri nedeniyle mücadele gerektiren türlerdir. Bitki zararlılarıyla mücadelede kullanılan farklı teknikler mevcuttur. Bu teknikler şunlardır:
Kimyasal Mücadele: Bu mücadele türü pestisit kullanımını içerir. Bu yöntemde haşere ilacı kullanılır. Ancak kimyasal kullanımı çevre ve insan sağlığı için zararlıdır ve kullanımı dikkat ve özen gerektirir.
Biyolojik Mücadele: Bu yöntem zararlı türleriyle doğal yollarla mücadele etmeyi amaçlar. Bu yolla doğal düşmanlar kullanılır. Kimyasal kullanımını azaltması açısından önerilen bir yöntemdir.
Kültürel Mücadele: Bu yöntem erken tedbir almayı öneren bir mücadele yöntemidir. Zararlı yayılmasını önlemek açısından bitki rotasyonu, toprak işleme, uygun ekim teknikleri önerilir.
Mekanik ve Fiziksel Mücadele: Bu yöntemde zararlıyı yakalamak için tuzaklar kullanılır. Bu tuzaklara örnek olarak yapışkan tuzaklar verilebilir.
Haşereler ve bu zararlı türleriyle mücadele yöntemleri hakkında bilgi almak için Kapar Organik ile iletişime geçebilirsiniz.