Güve tuzağı, güve popülasyonunu kontrol altına almak ve bu popülasyonu azaltmak için kullanılan mücadele yöntemlerinden biridir. Gıda sektörü başta olmak üzere birçok alanda zarara neden bu haşereler ülke ekonomisini de olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle bu türle etkin mücadele gerekir.

Güve tuzağı, feromon adı verilen, dişi güvenin salgıladığı kimyasalları taklit ederek güveleri cezbeder ve bu zararlı türün yok edilmesini amaçlar. Feromon tuzak, bu zararlı güve türüyle mücadelede kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Kullanımı basit, maliyeti düşüktür. Aynı zamanda kimyasal kullanımını azaltması nedeniyle de tercih sebebidir.

Güve Tuzağı Fiyatları

Güve tuzağı fiyatları kullanılacak olan tuzak çeşidine göre farklılık gösterir. Burada önemli olan hangi türle mücadele edileceği ve nasıl mücadele edileceğinin belirlenmesidir. Belirlenen mücadele yöntemine göre fiyatlarda değişiklik olabilir ancak bu türle mücadelede kullanılan tuzakların genel olarak maliyeti düşüktür. Bu nedenle öncelikli olarak kullanılacak olan yöntem belirlenmelidir.

Güve tuzakları, güve kelebeği mücadelesinde özellikle kullanılan bir yöntemdir. Bu tür, giysi ve gıda başta olmak üzere birçok alanda zarara neden olan bir haşeredir ve ekonomik anlamda çok zarara neden olan bu türle etkin mücadele gerekir.

Bu kelebek yumurtalarını bıraktığı alanda zararlı olur. Yumurtadan çıkan larvalar besin kaynağı olarak kullanabilecekleri organik materyallere zarar verir.

Bu zararlı türüyle mücadelede alınabilecek bazı önlemler ve yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler şunlardır:

  • Depolama koşullarının düzetilmesi gerekir. Gıdaların hava ve su geçirmez kaplarda saklanması ile güve istilaları önlenir.
  • Depoların ve depolama alanlarının temizliği bu türün oluşumunu engellemekte etkilidir.
  • Bu zararlı türüyle mücadelede tuzak kullanımı büyük önem taşır. Özellikle feromon tuzakları, bu türün popülasyonunu izleme ve azaltmada oldukça etkindir.
  • Diğer bir mücadele türü de kimyasal yöntemlerdir ancak kimyasal kullanımında dikkatli olunmalıdır, gerek kalmadıkça tercih edilmemelidir.

Önlem alınmadığı takdirde önemli kayıplara neden olan bu türün zararını minimize etmek için düzenli kontrol yapılmalı ve önlemler alınmalıdır.

Güve Tuzağı

Kelebek güvesi ve bu türde zarar veren haşereler, özellikle ülke ekonomisini oldukça olumsuz etkiler ve mücadelesi büyük önem taşır. Bu zararlı türleriyle mücadelede kullanılan tuzak çeşitleri şunlardır:

Yapışkan tuzaklar

Feromon tuzaklar

Elektronik tuzaklar

Bu tuzak türleri arasında özellikle feromon tuzak, sıklıkla tercih edilen tuzak türlerinden biridir.

Feromon Güve Tuzakları

Feromon tuzak zararlı güve türleriyle mücadelede kullanılan etkili yöntemlerden biridir. Bu tuzak türü dişi güvelerin salgıladıkları feromonları taklit eder. Salgılanan feromonlu kimyasallar erkek güveleri cezbeder ve zararlı tuzağa çekilir, ardından imha edilir.

Feromon tuzakların içerisinde yapışkan levhalar bulunur. Bu tuzak türü, tuzakların içerisine çekilen zararlıların bu yapışkan levhalara yapışması amacını taşır. Yapışkan levhalara yapışan zararlı imha edilir.

Bir diğer tür ise feromon tuzakların içerisine su dolu kaplar yerleştirilmesi yöntemidir. Güve feromonu yardımıyla tuzağa çekilen zararlı su dolu kaplara düşer, boğulur ve ölür.

Feromon tuzak birçok açıdan avantajlıdır ve sağladığı avantajlar şunlardır:

  • Kimyasal kullanımını azaltması açısından sıklıkla tercih edilir, çevre ve insan sağlığı korunmuş olur.
  • Feromon tuzak tek bir türe özgüdür, dolayısıyla yararlı diğer canlıların zarar görmesi engellenir.
  • Bu tuzak türü zararlı türünün popülasyonunun takibi ve azaltılması açısından önemlidir.
Güve Tuzağı

Feromon tuzaklar hem maliyetinin düşük olması hem de kimyasal kullanımını azaltması ve etkili bir yöntem olması nedeniyle sıklıkla tercih edilir.

Feromon Tuzak Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Feromon tuzak kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri tuzakların asıldığı alanlardır. Tuzağın zararlı türünün uçuş yönüne doğru asılması gerekir. Böylece toplu imha gerçekleştirilebilir.

Tuzakların asıldığı alanlar da önem taşır, tuzak yerden 1,5-2 metre yükseğe ve rüzgar almayan alanlara asılmalıdır.

Tuzaklar belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve bakımı yapılmalıdır. Aynı şekilde güve feromon kapsülü de kontrol edilmeli, belirli aralıklarla değiştirilmelidir.

Birkaç noktaya dikkat edildiği takdirde feromon tuzak; popülasyon kontrolü sağlaması, ekonomik olması, kimyasal kullanımını azaltması ve çevre ve insan sağlığını koruması nedenleriyle sıklıkla tercih edilen, etkili mücadele yöntemlerinden biridir.

Güve türleri ve güve tuzakları hakkında bilgi almak için Kapar Organik ile iletişime geçebilirsiniz.