Domates Güvesi

Domates güvesi, tarımda ciddi zararlara yol açan bir haşeredir. Bilimsel adı Tuta absoluta olan bu güve, domates bitkilerine saldırarak tahribata neden olur. Türkiye dahil olmak üzere pek çok ülkede domates yetiştiriciliğini olumsuz etkileyen bu zararlı, ürün kayıplarına ve ekonomik zararlara yol açar.

Domates güvesi ile mücadelede erken teşhis ve uygun yöntemlerin kullanılması büyük önem taşır. Zararlının popülasyonunu kontrol altında tutabilmek için düzenli olarak bitki kontrolleri yapılmalı ve bulaşma belirtileri görülür görülmez müdahale edilmelidir. Feromon tuzakları, biyolojik mücadele ajanları gibi yöntemler kullanılarak domates güvesiyle etkili bir mücadele sağlanabilir.

Domates fidesi yetiştirirken feromon kullanımı, domates bahçelerindeki zararlı haşerelerin kontrol altına alınması için önemlidir. Feromonlar kimyasal olarak sentezlenebilirler.

Tuta kelebeği, erkek domates güvelerini çekmek için koku salgılar. Çiftleşen domates güveleri konukçusu olduğu bitkilere yumurtalarını bırakır. Larva aşamasına gelen yumurtalar meyve ve bitkilere zarar verir.

Tuta absoluta feromonu bu kokunun kimyasal olarak sentezlenmiş halidir. Erkek kelebeği tuzağa çekerek yakalar. Erkek kelebeği bulamayan Tuta kelebeği çiftleşemez. Bu sayede popülasyonda azalma olur. Feromonun çalışma prensibi budur. Bu yöntem, Tuta kelebeğiyle mücadelede etkin bir yöntemdir. Dikimden 3 gün önce kurulan tuzaklar sayesinde, kelebekler yumurtalarını bırakamaz.

Doğru feromon kullanımına dair bilinmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

  • Feromon doğru seçilmelidir.
  • Tuzaklar doğru yere yerleştirilmelidir. Böceklerin daha fazla hareket ettiği alanlara yerleştirilen tuzaklar daha etkin olur.
  • Daha fazla fayda görebilmek için tuzakların belli aralıklarla düzenli bakım ve kontrolü yapılmalıdır.

Domates yetiştiriciliğinde feromon kullanımı şöyle olmalıdır:

  • Domates güvesinin önlenmesine karşı kontrol sağlar. Domates fidesi yetiştiriciliğinde en zararlı haşere Tuta kelebeği olarak bilinir.

Aynı zamanda;

  • Diğer zararlılara karşı da kullanılmaktadır. Beyaz sineklere karşı etkinliği örnek olarak verilebilir.

Domates fidesi yetiştiriciliğinde feromon kullanımı, zararlılarla mücadelede önemli bir yoldur. Bu sayede kimyasal ilaç kullanımında azalma sağlanırken, aynı zamanda doğal denge de korunmuş olur.

Domates güvesine karşı toplu imha yöntemleri arasında feromon+su tuzakları, ışık+feromon+su tuzakları, delta tipi feromon tuzak sayılabilir.

Domates Güvesi

Domates Güvesi ile Nasıl Mücadele Edilir?

Domates güvesiyle mücadelede zararlı haşerelere karşı etkin yöntemler uygulanması önem taşımaktadır. Bitki koruma, domates yetiştiriciliği için en önemli noktalardan biridir. Bu yöntemler dikkatli bir şekilde uygulandığında hem bitki korunmuş olur hem de bu zararlı haşerelerin popülasyonunda azalma meydana gelir. Bitkiyi korumanın birkaç yöntemi bulunmaktadır.

Bu yöntemler şunlardır:

  • Feromon tuzaklarının doğru ve etkin bir şekilde kullanımı: Güve popülasyonunu kontrol altında tutmaya yarayan bu tuzakların düzenli bakım ve kontrolünün yapılması etkinliği artıracaktır.
  • Domates yetiştiriciliğinde bitki hijyenine dikkat edilmesi bir diğer önemli husustur. Zarar görmüş yaprak ve meyvelerin temizlenmesi ve zarar gören kısımların ayrılması önem taşır.
  • Biyolojik mücadelede predatör böcekler ve parazitlerin domates güvesi zararını azaltması mümkündür.
  • Diğer mücadele yöntemleri başarısız olduğunda kimyasal yöntemler de kullanılabilir. Kimyasal yöntemlerin kullanılması için bitkinin gördüğü zararın çok şiddetli olması tercih sebebidir.
  • Kültürel kontrol yöntemlerinin doğru bir şekilde kullanılması, bitki korumada, zararlı böceklerin yayılmasını ve zararını azaltabilir.

Organik tarım unsurlarına engel olan zararlı haşereler ve kimyasalların etkisini minimum seviyeye indirmek için Kapar Organik ile iletişime geçebilirsiniz.